Мечтаете за отпуск, но мисълта за мъчителното пътуване не ви дава мира. Ако обаче се подготвите добре, ако тренирате вестибуларния си апарат 10-15 дни преди да заминете, ще се спасите от досадното гадене, повръщане и световъртеж, казва д-р Тодор Широв, отоневролог в университетската болница "Царица Иоанна".

Според него помага събирането на дребни предмети с навеждане за всеки поотделно. Препоръчва и специални упражненя, които наподобяват движенията на тялото в кола, самолет или кораб.

Не яжте поне час преди път, съветват специалистите. При гадете пийте минералняа вода на малки глътки или отвара от мента.

Удоволствието от предстоящия отпуск често се помрачава при мисълта за гадене, повръщане и световъртеж при пътуването.

Стотици страдат от т.нар. кинетози, които всъщност са реакции на организма на дразненията, приети от вестибуларния апарат при движение с кола, самолет или кораб.

При периодичното повтаряне на ускоренията и силите на гравитация сигналите се натрупват в центрове в нервната система, обяснява д-р Тодор Широв, отоневролог в университетската болница "Царица Иоанна". Това в даден момент причинява световъртеж, гадене, повръщане и дори загуба на равновесие. Реакцията е строго индивидуална - хората с по-нисък праг на възбудимост на вестибуларната система страдат повече и обратно, казва специалистът.

При пътуване с кола влияят главно ъгловите ускорения, затова най-критични са завоите.

Самовнушението е много важно. Обикновено хора, на които им е прилошавало като деца, са фиксирани върху това и затова пак им прилошава. Най-добре е да ангажират вниманието си с пътя. Ако шофират, се концентрират и забравят за проблемите, съветва отоневрологът. В краен случай се препоръчва поне да седят отпред, за да следят движението и да не мислят за себе си.

Шофьорът има и друго предимство - при ляв завой той се наклонява наляво. Пътникът до него обаче заради центробежната сила минава надясно, което е неестествено за тялото и натоварва вестибуларния анализатор.

Неразположението в самолета е причинено от сензорния конфликт между възприятието с очите и с вестибуларния апарат.

В самолета всичко край нас е статично. Ако не гледаме през прозореца, почти няма как да разберем, че се движим. В същото време обаче вестибуларната система подава информация за движение. Това противоречие води до характерните вегетативни реакции като гадене, повръщане и световъртеж. Височината може да предизвика главоболие, обезводняване, задъхване. Още по-тежко става при въздушни дупки и турбуленция, когато действат и вертикалните ускорения.

Заглъхването на ушите е допълнителен тормоз на пътуващите по въздух. То се дължи на дисфункция на евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с носоглътката и служи за изравняване на налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Обикновено такъв проблем имат хора с хрема от алергия или инфекция. Същото важи и за деца до 12-13 г. с уголемена трета сливица. В тези случаи преди пътуване се препоръчват капки за нос, казва д-р Широв. Спасителен вариант била и дъвката, тъй като по-честото преглъщане улеснявало проходимостта на евстахиевата тръба. Има и лекарства, които обаче трябва да бъдат изписани от специалист, съветва отоневрологът.

Мит е твърдението, че ако си държим главата настрани, ще избегнем пукота в ушите, смята д-р Широв. Според него в самолета позата няма значение и причудливите стойки не помагат срещу дискомфорта.

При по-дълги презокеански полети се нарушава ритъмът на съня, което води и до други физиологични разстройства в организма. Според някои специалисти вземането на 0,3-1 мг мелатонин скъсява времето на заспиване и удължава общото време на сън. Така биологичният ни часовник успявал да се настрои. Мелатонинът на таблетки или на сироп намалявал чувството за умора, дезориентацията и колебанията в настроението.

Според д-р Широв обаче препаратите на основата на скополамина били по-успешни. На Запад вече се предлагали лепенки, които се слагали зад ухото и дискретно въздействали през кожата, възпирайки неприятните реакции.

При пътуването с лодка или кораб проблем създават слабите периодично повтарящи се движения на водата. Те дразнели изключително вестибуларния апарат и отключвали морската болест.

Любопитно е, че кратката разходка с лодка край брега е много по-безобидна от здравословна гледна точка от дългия круиз по море, казва специалистът. Влизането навътре в морето и особено спирането на едно място усилвали дразненията на вестибуларния апарат. Причината е, че крайбрежната гледка приковава вниманието и вероятността на пасажерите да им прилошее е по-малка, отколкото при вида на необятната морска шир.

Децата много по-рядко повръщат при пътуванеот възрастните, твърди д-р Широв. Те обичат да се въртят и понасят стоически неудобствата. Проблем има само с най-малките - до 4 г., тъй като техният вестибуларен апарат не е укрепнал. При тях обаче вредното въздействие на ускоренията при движение по-трудно проличавало.

Глухите рядко страдат от транспортна болест. Причината е, че слуховият и вестибуларният апарат са много близо и общо са на площ колкото нокът - с общо кръвоснабдяване и инервация. Много често при увреждане на единия бил засегнат и другият. А при проблем с вестибуларния апарат дразненията при движение не се възприемали от организма.

Вестибуларният апарат подлежи на тренировка и прагът му на възбудимост може да бъде повдигнат чрез подходящи упражнения, твърди д-р Широв. По принцип за хора с подобни проблеми е препоръчителна физическата активност, но ако това е невъзможно, по-добрата кондиция при пътуване може да се постигне със специални тренировки 10-15 дни предварително. Отличен резултат дават навеждането, изправянето, завъртането на главана в двете посоки, играта с топка - упражнения, наподобяващи движението на тялото в кола, кораб и самолет. Ако изсипете пакет боб на пода и съберете зърната едно по едно с отделно навеждане, резултатът след това е гарантиран, съветва специалистът. Същият ефект може да се постигне и с кутия кибрит.

Откажете се от обилното хранене преди тръгване. По време на пътуването не консумирайте гореща храна, избягвайте също сладкото и богатите на мазнини продукти.

Най-подходящи са киселото и соленото. Не случайно при буря на корабите предлагат специално меню, включващо кисело зеле, кисели краставички, риба, плодове и зеленчуци. Отлични варианти са бисквитите, солетите, бананът. Не трябва да се прекалява с водата и сока. При силни пристъпи на гадене да се пие минерална вода на малки глътки или отвара от мента, съветват лекарите. Алкохолът, който преди години се смятал за идеално средство срещу морската болест, сега се отрича.

Не четете по време на път. Вероятността да ви прилошее нараства.

 

Седнете на стол (както е показано на снимката), наклонете се напред и гледайте в пода. Бързо се изправете, обръщайки глава надясно.
СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ
Седнете на стол (както е показано на снимката), наклонете се напред и гледайте в пода. Бързо се изправете, обръщайки глава надясно. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ
Рязкото обръщане наляво и нядясно от легнало положение е едно от упражненията за трениране на вестибуларния апарат.
Рязкото обръщане наляво и нядясно от легнало положение е едно от упражненията за трениране на вестибуларния апарат.
Легнете по гръб с поглед към тавана. Бързо се изправете и застанете в седнало положение.
Легнете по гръб с поглед към тавана. Бързо се изправете и застанете в седнало положение.