Човек е силен, когато черпи силата от себе си и не очаква нищо от другите.

Това казва най-добрият пластичен хирург в света сред жените д-р Дарина Кръстинова. Доказателство е кариерата й - заминава за Париж през 1972 г. като прохождаща лекарка от Изтока, а днес освен признат специалист е и кавалер на Почетния легион.

До нея вече се стига и без пътуване до Париж, където живее и работи. Консултант е на отделението по лицево-челюстна и пластична хирургия в болница “Токуда” в София, където при всяка визита я чакат десетки деца и млади хора. Тя разговаря с тях, оглежда изследванията, преценява състоянието и решава кой кога ще бъде опериран. Всеки път има по 2-3 много сериозни случая. Обикновено са свързани с травми на черепа и орбитата на окото. Сега дойде жена, която има операция на клепачите преди 10 г. и вече са увиснали, казва д-р Кръстинова. Това не е тежка, но е много сложна хирургия, добавя.

Има и няколко деца, които се нуждаят от операции след катастрофа или заради вродена аномалия. Едното е на 7 г., блъснато от кола и прекарало 6 месеца в кома. Половината му тяло е парализирано. Водят го, държи си окото с едната ръка - затворено, боли го, разказва д-р Кръстинова. Консултира го и очен лекар и сложили на детето терапевтична леща.

Това е ново и за Европа, служи като превръзка на роговицата и премахва болката. Подходът на д-р Кръстинова за този случай е изчакване 6 месеца, за да се види каква част от уврежданията ще се възстанови. След това ще оперира.

Момиче на 18 г. пък само я открило и дошло да я чака в болницата. То е с вродена малформация, с напълно запазен интелект, но с различно лице. "Тя знае точно какво иска и е много мотивирана, а това увеличава шанса за успех.

Който мрънка, много по-вероятно е да има усложнения", казва хирургът.

Д-р Кръстинова се радва, че вече може да прави сложните операции у нас. Води екипи от Франция не защото тук лекарите не са добри, а за да има обмен, сътрудничество.

Реконструктивната хирургия е същността на специалността, която у нас погрешно се асоциира само с естетичните операции. С тази хирургия не можеш да забогатееш на 35-40 г., трябва много да работиш, а отплатата е удовлетворението от успеха, казва д-р Кръстинова. Голяма радост е, когато невръстен пациент й донесе след години снимки от бала, после от сватбата, от бебето...

Силата е в теб, когато имаш знанията, продължава д-р Кръстинова. За да я постигне, взема специалност освен пластична хирургия, лицево-челюстна и стоматология. Така усвоява повече тънкости в своята работа - възстановителната хирургия на лице.

Пластичната хирургия може да бъде и опасна, ако не мислиш и се доверяваш на недоказани специалисти. Помолена да коментира така ли е станало с Майкъл Джексън, д-р Кръстинова казва: "Той е подарък от небето. Как си е живял живота, не интересува никого. Съгласна съм обаче, че шарлатани са го оперирали. Тази хирургия може да се прави и така, хубаво е хората да видят и да размислят".

Под съмнение е естетиката и когато пластичната хирургия с цел разкрасяване създава десетки силуети-копия, както става у нас в шоу бизнеса - еднакви силиконови подплънки в устните, еднакъв огромен бюст. "Страната е много млада и хората тепърва се учат на гърба си. В по-старите демокрации е много трудно да подлъжеш някого. Тук някои сега откриват шоколадовите бонбони и искат да ги изядат всички наведнъж", казва д-р Кръстинова. Според нея това ще се изживее, трябва време. И напомня, че с пластичните операции е опасно да се прекалява. Някои дори развиват зависимост, а други страдат от дисморфофобия - патологично не харесват себе си и искат постоянни промени, предимно на лицето.

АННА БОТИНОВА

 

Слънцето е приятел, но в хомеопатична доза

Нищо друго не състарява кожата така бързо, както слънцето и пушенето, казва д-р Дарина Кръстинова. Подходът към двете обаче е различен.

Крайност е човек да се лишава от слънце, но и прекомерното излагане е вредно. Изисква се мярка, защото слънцето е приятел само в хомеопатични дози, казва д-р Кръстинова. В случая това означава изключително премерено и с подходяща за типа кожа и възрастта фотозащита.

Най-строгото правило гласи: никога не събирайте тен между 11 и 16 ч. Тогава се изгаря най-лесно, а последиците са за цял живот.

Към пушенето д-р Кръстинова е безпощадна. На колеги пушачи дори е казвала: "Това е много зле за теб, но като се наложи, няма да те оперирам." Шега, ама и истина. Като се говори за вредата от цигарите, обикновено става дума само за белия дроб, дишането и кръвоносните съдове. Кожата също страда изключително, отпуска се и остарява много по-бързо.

Добрата новина е, че този процес е обратим, ако пушачът спре навреме.

 

Яжте червени, жълти и лилави плодове

Храненето и приемът на течности са сред най-важните условия за здраве и добър тонус през лятото. Навиците в тази област имат и директно влияние върху кожата.

Препоръчвам да се приемат много пресни плодове - сега им е сезонът, казва д-р Кръстинова. Най-богати на ценни вещества са червените, жълтите и лилавите плодове и е добре да присъстват в менюто всеки ден, добавя тя.

Пред многообразието от любими храни в родината, естествено, се отпуска и най-дисциплинираният човек. Д-р Кръстинова си признава: първата й работа е да си купи боза, защото й напомня детството. Опитва да привлече и французите за фенове, когато идват с нея. (Почти невъзможно е, но те губят.)

“Обичам да ям. Казваха ми, че с годините това щяло да се оправи, но не е така”, смее се д-р Кръстинова. Спазва железен режим, за да е винаги в отлична форма. Ето нейните правила за всеки ден:

Денят започва с чаша топла вода на гладно за прочистване. Следва пресен сок от грейпфрут и зелен чай. Това е за оводняване, тъй като преди операция спира течностите.

Тонусът идва отвътре, но трябва и да го поддържаш. “Оптимизмът спасява - каквото ще да става, за мен винаги чашата е наполовина пълна. В най-тежките моменти лягам да спя и знам, че като стана, всичко ще бъде по-добре”, казва тя.

За да си добре, трябва да чуваш организма си.

Човек трябва да се научи да спортува и да излиза в планината още от дете. Години наред тя е тичала сутрин - най-лесно е и не зависиш от уреди и центрове. Сега отделя по 2 сутрини седмично за плуване. “Много ми е трудно, но веднага се отразява на лицето и фигурата”, обяснява.

Жените наистина имат периоди в живота, в които нямат време за себе си - бременност, майчинство. Веднага щом нещата влязат в обичайния си ритъм обаче, е важно да започнат спорт. От определена възраст за всеки е нужен фитнес.

Д-р Кръстинова по време на операция. 
СНИМКА: АРХИВ НА БОЛНИЦА “ТОКУДА”
Д-р Кръстинова по време на операция. СНИМКА: АРХИВ НА БОЛНИЦА “ТОКУДА”
Д-р Дарина Кръстинова, д-р Радослав Славчев (до нея) и останалите от екипа на отделението по лицево-челюстна и пластична хирургия в "Токуда" обсъждат изследвания.
Д-р Дарина Кръстинова, д-р Радослав Славчев (до нея) и останалите от екипа на отделението по лицево-челюстна и пластична хирургия в "Токуда" обсъждат изследвания.