Прехапването на езика понякога е изключително болезнено. Той е богато кръвоснабден. А многото нервни окончания го правят един от най-чувствителните в нашето тяло. Има десетки причини, поради които можем да го нараним, ето някои от тях.

Бързо хранене

Дъвченето и преглъщането само изглеждат прости дейности. От медицинска гледна точка се изисква съчетание на много рефлекси. От тях повечето протичат под управлението на автономната нервна система, т.е. не можем да ги контролираме. Езикът подпомага движението на храната. Ако ядем обаче твърде бързо, може да настъпи нарушение на координацията и езикът да попадне между челюстите. Рискът от прехапване при бързо ядене е най-голям.

Гореща храна или течности

Обикновено езикът ни влиза първи в контакт с външната среда, когато се храним или приемаме течности. Ако се опарим, естествената реакция, която също протича неосъзнавано, е да си отдръпнем езика. По същия начин дръпваме ръката си, ако случайно я доближим до нагорещения котлон. Отново се нарушава координацията между дъвкателните мускули и тези на езика. Създават се условия за прехапване. Освен езика между горната и долната челюст могат да се притиснат и части от кожата от вътрешната страна на бузите. Ако раните прокървят, съществува, макар и нисък, риск от инфекция. Добре е да се жабуркаме с дезинфекционен и обезболяващ разтвор.

Зъбни проблеми

Болки в зъбите, предизвикани от кариес, заседнала храна, както и други зъбни проблеми могат да нарушат чувствителността на цялата устна кухина. Това би довело до затруднения в движението на езика. Стоматологичното лечение обикновено преодолява риска от травми на езика. В определен момент болката в зъба може да отмине поради умъртвяване на нерва. Често обаче прехапването на езика остава като единствен сипмтом, че нещо не е наред.

Възпаления на устната кухина и на самия език

Сред тях най-чести са гъбичните инфекции след прекаляване с антибиотици. На второ място са усложнени възпаления на венците вследствие на зъбни проблеми. Езикът нарушава свободното си движение. Дъвченето и преглъщането са съпроводени с интензивна болка. Това води до опасност от прехапване на езика. Лечението на основната инфекция намалява този риск.

Емоционални проблеми

При тежък стрес или емоционални проблеми най-често прехапваме устните си. Понякога обаче е възможно да нараним и езика. Несъзнаваното самонараняване може да се обясни с най-различни теории. Обикновено не е толкова опасно, колкото в останалите случаи.

Неврологични разстройства

На първо място това е големият епилептичен припадък. Прехапването на езика става несъзнателно и е почти сигурен белег, че става дума за епилепсия, а не за хистерична псевдозагуба на съзнанието. Обратно на общото мнение, първа помощ на припаднал човек не е ваденето на езика. Необходимо е най-вече да се осигури свободен достъп до дихателните пътища, като главата се държи на нивото на гърдите, в леко обърнато настрана положение. Проблемът в тези случаи не е прехапаният език, а натрупаната в устата слюнка.