Д-р Юлия Григорова, гастроентеролог. Работи в болница "Лозенец" - София

Тя отговаря на въпроса на М. Стефанова от София

Полипите на кухите органи в храносмилателната система представляват доброкачествени разраствания на лигавицата от стената на органа (хранопровод, стомах, черва). Могат да стърчат като гъба - на тясно или по-широко краче, могат да висят като новогодишна играчка на тънко или дълго краче, а могат и да растат на широка основа като плато. Те имат различен хистологичен състав (жлези, вилозни и др.), което има връзка с малигнения им потенциал, т.е. със склонността им към злокачествено израждане. По-често се израждат вилозите. Понякога ракът на кухия орган изглежда като полип, но постепенно проявява своя инвазивен растеж и злокачествено разпространение извън органа. Първоначалните биопсии не са сигурни - могат да са лъжливо добри, когато не попадне биопсичната щипка при раковите клетки. Ето защо един път видян полип, трябва да се отстрани независимо от големината, външния вид или локализацията.

Полипите се откриват при рентгенови или ендоскопски изследвания, но винаги се премахват по време на ендоскопия.Това става със специална диатермична бримка (стяга се в основата на шийката на полипа и се отрязва с ток). Тази манипулация е безболезнена и безопасна, ако отрязаното пънче не кърви. Важно е премахнатият полип да се изпрати за хистологично изследване заедно с прерязаното му краче.

При наличие на ракови клетки в полипа без инвазия в крачето пациентът се контролира на чести интервали ендоскопски. Ако раковите клетки са попаднали вече и в крачето, се опрерира мястото на залавяне с хирургична резекция. Само в този случай се прибягва до операция. Във всички останали ендоскопският метод на отстраняване е номер едно. Когато пациентът е на първо посещение при лекаря и не се знаят кръвните му показатели (кръвосъсирване, кръвна група), може отстраняването на полипа да се отложи с няколко дни, за да не се рискува евентуално кървене. Хигиенно-диетичният режим след манипулация е щадящ за 3-4 дни.