Проф. Георги Едрев е директор на Транспортна болница "Цар Борис III", специалист по уши, нос и гърло. Той отговаря на въпроса на Петър Митев, Стара Загора - "Често ми тече кръв от носа, как да я спра?"

Носните кръвоизливи са симптом при различни заболявания. Част от тях са тежки, засягат целия организъм и кървенето от носа почти не впечатлява болния. В други случаи става дума за драматични кръвоизливи, при които намесата на оториноларинголог е спешна и неизбежна. Такива са бъбречна или чернодробна недостатъчност, заболявания на кръвотворната система (левкози), болести на кръвоносната система (атеросклероза), на кръвосъсирването (хемофилия), инфекциозни заболявания (грип), злокачествени, наследствени и др.

Носната кухина чрез носната преграда се разделя на две самостоятелни кухини със сложен анатомичен строеж. В края на носа има кожа и космици, но след това кухините са покрити с добре кръвоснабдена лигавица. Съдовете върху носната преграда са повърхностни, лесно раними и в 90% от случаите кръвоизливите са оттук. Анатомично върху преградата са обособени две съдови сплитания - предно и задно. Повечето кръвоизливи са от предната част на преградата, а от задната са по-редките и тежки проблеми, обикновено при възрастни с високо кръвно. Добре е това да се знае, защото е доста важно, когато се налага да си помогнем сами.

Локални причини за кървене в носа са травми, ранички, малки образувания и др. Кръвоизливите от носа се явяват във всяка възраст. Много пъти при деца без забележима причина може да се появи значително кървене заради нежната и лесно ранима лигавица.

Особено драматичен е кръвоизливът по време на сън, който, дори да не е обилен, причинява силен стрес на околните, защото е внезапен и изцапва детското лице, възглавницата и завивките.

При децата от пипане със замърсени ръце в носната кухина се образува повърхностно възпаление с корички. Натрупаните корички пречат на нощното дишане, имаи лек сърбеж. По време на сън детето несъзнателно пипа носа си, откъсва коричките и кръвоизливът започва.

И така, стигаме до момента, когато кръвоизливът е налице. Какво трябва да се направи?

Проблемът почти винаги започва от едната носна кухина и трябва да се знае коя е тя. Втората или не е засегната от кървенето, или част от натрупаното в носоглътката изтича през нея. При напъване и несръчни действия за спиране на кървенето може да се получи травматичен кръвоизлив и от втората кухина.

При възрастни хора с високо кръвно налягане много често се казва - добре, че е от носа, а не от друго място. Това е така, но можете да го кажете на пациент само при спряно кръвотечение.

Първото съдово сплитане на носната преграда се намира на 1-1,5 см от външния й ръб от долнатачаст. Памук или марля, омазнени с носен мехлем или крем, плътно се поставят в дупката, от която е започнало кървенето. Болният е полуседнал, с леко приведена напред глава и държи легенче или тавичка, където да изтича кръвта или да плюе. Седналата позиция пречи да се гълта кръвта, болният да се напъва, да се дави и да увеличи кървенето. В началото през памука или марлята в носа натича и ясна кръв, която по-късно спира. Тампонът се държи няколко часа, докато болният бъде прегледан от лекар.

Ако кървенето продължава и особено ако натича в гърлото, прави се тампонада и на другата носна кухина.

Ако и това не помогне, има спешна нужда от намеса на специалист, защото кръвоизливът вероятно е от задната част на преградата, а тези тампони не могат да го спрат.

Човек има 5-6 литра кръв и част от нея в този момент изтича. Колко ще изтече, никой не знае. Затова кръвоизливът трябва да бъде спрян. А това най-добре го умее лекарят.

Проф. Георги Едрев
Проф. Георги Едрев