Мигрената е едно от най-разпространените заболявания в света. Милиарди страдат от пристъпите на тежко главоболие, без да могат да сторят нещо срещу това. От редовно главоболие са засегнати всяка четвърта жена и всеки 12-и мъж.

Германски учен обещава обаче скоро да сложи край на техните мъки.

Според берлинския физик Маркус Далеб от Техническия университет в германската столица мигрената е физическо явление, което може да се повлияе с физика. Той представи тезата си за възникването и лечението на мигрената на конгрес на невробиолозите в Берлин.

Далем и колегите му обърнали внимание на мигрената, след като установили, че при нея има повтарящ се феномен - при всеки пети болен главоболието заявява идването си с определени симптоми. Появяват се светкавици в очите, пред погледа започват да плуват цветни петна. Някои получават дори за кратко говорни проблеми.

Тази мигренна аура е предизвикана от напрежение между нервните клетки в главата - т.нар. деполаризация. Тя е необходима, за да могат невроните да работят и да предават информацията помежду си. Продължавайки твърде дълго обаче, тя предизвиква ефекта на доминото в съседните нервни клетки и блокира чувствителността им. Този ефект засяга все повече клетки наоколо като вълна, предизвикана от хвърлен камък. Скоростта на разпространение е между 3 и 5 милиметра в минута.

Учените в цял свят се опитват да разберат тази лавина на главоболието по-добре, за да могат да я предотвратяват. Досега се смяташе, че тя обхваща цялото полукълбо на мозъка. Далем и колегите му оборват това схващане. Според тях, ако това наистина е така, то зрителните смущения нямаше да са краткотрайни и да обхващат само малки участъци. Блокирането на нервни клетки се случва само в малки участъци на мозъка. Засегнати са само 2 до 3 процента от него.

Пациентите буквално виждат как се разпространява вълната на мигрената в главите им - затова са тези светкавици и цветни петна, смята Далем. Според него лавината на болката може да се спре с подаван отвън сигнал. В компютърна симулация той успешно прекратяваразпространението на вълната мигрена, подавайки отвън контравълна.

Подобен метод изследват и учени като Рубем Карлош Гуедеш от бразилския университет в Ресифе. Той опитва да повлияе на скоростта на вълната с магнитни полета, използвайки за експериментите си мишки. Установил обаче, че с външен сигнал болезнената вълна може не само да се спре, а и напротив - да се ускори. Затова работи върху прецизирането на параметрите й.

Друг проблем е, че ако вълната е преминала известна граница, вече нищо не може да я спре. Засега се знае само, че мигрената започва във външния слой на мозъка и продължава все по-надълбоко. Защо и кога спира, е неизвестно. Спори се и за причините за появата й. Според повечето учени някои хора са генетично предразположени към нея. Мъжките хормони предпазват от болката и затова мъжете по-рядко имат главоболие. Според най-новите изследвания от мигрена страдат кротките хора, които преглъщат ядовете си и не дават израз на гнева си.

Друг основен виновник за появата на мигрена е времето. Ниско налягане и необичайно резки промени в температурата отключват болката. Покачването на градусите с над 5 за едно денонощие също са провокатор. Все още няма сигурен лек срещу мигрената. Най-голямата надежда за страдащите от главоболие е фактът, че то намалява с възрастта. Шведски учени, наблюдавали в продължение на 12 г. 374 пациенти със средна възраст от 55 г., установили, че при 30% мигрената напълно изчезнала, а при останалите появата й се разредила, а пристъпите ставали все по-слаби.

Другото, което учените засега знаят със сигурност, е, че мигрена може да повали абсолютно всеки, тъй като тя засяга и напълно здрави нервни клетки.

ПОЛЕЗНИ ХВАТКИ

За да направите пристъпите по-леки или дори да се отървете от повечето от тях, трябва добре да опознаете организма си. Най-важното е да разберете кога започва мигрената при вас.

Лекари съветват да се води дневник за известно време, за да се види най-ясно в какви моменти идва главоболието. Записвайте си кога, при какви обстоятелства, колко дълго и с каква сила е бил поредният пристъп. Научете се да правите малки паузи през деня, колкото и задачи да имате. Добър трик е спокойната закуска. Научете се да хапвате сутрин здравословно и спокойно - ако трябва, станете 20 минути по-рано, но отделете време за закуска. На обяд се разходете 5-10 мин извън офиса или си пуснете любима песен - музиката успокоява. Структурирайте деня си. Поставяйте си толкова и такива задачи, които сте наистина в състояние да решите.

Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време. Добре е и да се храните по едно и също време. Това е много трудно за изпълнение, но си заслужава - така стресът се намалява и атаките отслабват. Спортът също е важен - 15 минути на ден помагат на мозъка да "изключи" и да се отпуснете. Внимавайте с лекарствата. Вземайте болкоуспокояващи най-много 10 дни в месеца. В противен случай рискувате да се сдобиете с непрекъсващо главоболие. Гълтайте само хапове, за които знаете, че при вас действат.

КАПКА ТОДОРОВА, Германия