Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница "Света Екатерина" в София. Той отговаря на въпроса на Мирослав Петров.

Стягането в гърдите е една от най-честите причини за посещение при лекаря. То е свързано със страха от сърдечно заболяване и опасност за живота.

И наистина ако пациентът почувства дискомфорт в гърдите и стягане, трябва своевременно да се обърне към личния лекар или специалиста кардиолог.

Те трябва да определят този дискомфорт свързан ли е със сърдечно заболяване, със заболяване от несърдечен произход или просто е израз на психоемоционално напрежение и стрес.

Специалистът кардиолог извършва някои важни и необходими изследвания, които показват или отхвърлят наличието на сърдечно заболяване. Такива са електрокардиограмата, рентгенография, ехокардиография, велоергометрия, Холтер и дори коронарография.

С тези изследвания ще се потвърдят или отхвърлят такива сърдечни заболявания като исхемичната болест на сърцето (стенокардия, сърдечен инфаркт), артериална хипертония (високо кръвно налягане), възпалителни заболявания на сърцето (перикардит), сърдечни пороци и др. Тези заболявания често протичат със стягане и дискомфорт в гърдите.

Ако несе установи наличието на сърдечно заболяване се налага да се направят допълнителни изследвания от други специалисти като гастроентеролог, ревматолог, невролог и др., защото редица извънсърдечни заболявания протичат със стягане в гърдите.

Такива например са: хиатосовата херния, заболявания на хранопровода, тумори, болести на мускулите и костите, както и на междуребрените нерви. В голяма част от случаите стягането е израз само на психоемоционално напрежение и лечението и отстраняването на стреса довежда до положителни резултати.

Д-р Борислав Ацев
Д-р Борислав Ацев