Доц. д-р Николай Доганов, началник на Втора гинекологична клиника в "Майчин дом"

Той отговаря на въпроса на С. И. (30 г.) от Разград

Редица патологични състояния на женската полова система са вродени, т.е. свързани със смущения в ембрионалното развитие. При него от т.нар. Мюлерови канали се формират маточните тръби, а след сливането на крайните им части - и матката заедно с маточната шийка. Неосъществяването на това води до разни вродени малформации - двойна матка, двурога матка, пълни или частични прегради (септуми) на матката и влагалището.

При двойната матка става дума за две напълно независими матки с две шийки и две влагалища. От всяка страна има по една тръба и по един яйчник. Ако няма други аномалии, репродуктивната способност на пациентката е запазена и корекция не се налага.

По-често се наблюдават случаите на двурога матка - маточните тела са две, но имат обща шийка. Тази аномалия може да е причина за спонтанни аборти и преждевременни раждания. Това налага оперативна реконструкция на матката, наречена метропластика.

В други случаи от дъното на матката се спуска преграда. Септумите могат да бъдат причина за безплодие. Тогава те се прерязват хистероскопски (чрез оптична система, която се въвежда през канала на маточната шийка).

Голяма част от жените с подобни вродени аномалии на половите органи зачеват и износват бременността без възникването на усложнения. Проблеми се наблюдават при около 1/4 от тях.

Съвременната диагноза се поставя чрез вагинална ехография. Контрастното рентгеново изследване на маточната кухина също дава информация.