Д-р Димитър Шишков е завършил пловдивския Медицински университет през 1991 г. Защитил е специалност по урология 4 години по-късно, а през 2006 г. и дисертация "Ортотопичен мехур по Щудер". Казано на немедицински език, това означава създаване на нов пикочен мехур от тънко черво след премахване на органа при онкологични заболявания. Специализирал е урология в Берн в Швейцария и в Берлин и Хале в Германия. В момента е завеждащ отделение в МБАЛ "Пловдив" (бившата Окръжна болница), където се лекуват известни личности от цялата страна. Син е на известния пловдивски хирург и бивш депутат д-р Григор Шишков, от когото се запалил по медицината.

Пред кабинета по урология в болница "Пловдив" от началото на седмицата има опашка от мъже. На ден за безплатна консултация идват по 10-15 души.

Усетихме, че икономическата и финансовата криза са ескалирали и у нас през януари, когато през отделението преминаха 40 пациенти със смущения, каза завеждащият урологията д-р Димитър Шишков. Много мъже откровено признавали, че и докато правят секс, се сепват от мисли за неплатените ипотеки, ще им стигнат ли парите за тока, парното и водата. Рязко губели интерес към половия акт и го прекъсвали. Картината утежнявали често и партньорките. В разгара на ласките те задавали въпроси от сорта на: "Плати ли днес сметките?", "Купи ли сирене?" или "Кога ще ви преведат заплатите?"

При нас идват и пациенти от малцинствата, въпреки че им се носи славата на безотказни любовници, обяснява лекарят. Някои от тях се оплакали, че жените им палели цигара в леглото и те изведнъж ставали импотентни.

Най-лошото е, че подобен емоционален срив става хроничен и задълго не може да се преодолее от мъжа, казва д-р Шишков. Просто Адам е по-крехкото в емоционално отношение създание и всякакви кризи му се отразяват тежко, коментира той. И добавя, че в южните страни цялата финансова отговорност е стоварена върху плещите на мъжа.

Опитите за самолечение на сексуалните разстройства отвеждат доста мъже при алкохола, цигарите и наркотиците, а точно те водят до тотална импотентност, която понякога е необратима, обяснява д-р Шишков. Подвеждало ги и лъжовното чувство, че след няколко чаши или една "пътечка" са направили най-великия си полов акт. Това е 3-4 пъти, а после идва ужасният край, напомня докторът.

Сред пациентите не липсвали и богати бизнесмени, които на пръв поглед нямат финансови проблеми. Те обаче са толкова отдадени на работата си, че губят тръпката по жена. Със законните си съпруги са напълно немощни и с редки изключения са щастливи с някоя любовница. Това обаче не означавало, че винаги докарват нещата докрай дори с тях.

За лекарите сексуални неблагополучия може до породии изчерпаният емоционално брак. Той води до лъжлива импотентност, защото при смяна на партньора смущенията изчезват, обяснява пловдивският уролог. Д-р Шишков препоръчва такава промяна и дори дал рецепта, на която написал: “Сменете партньорката!”

Бланката попаднала у съпругата, която вдигнала страшен скандал на доктора.

Нищо не е общовалидно, още по-малко трябва да се мисли, че всеки, който има проблеми със секса, трябва да потърси нова жена, заключава той.

"Прави ми впечатление, че все по-често у нас провали в леглото стават отключващ фактор за хомосексуализма, казва лекарят. - Имам няколко такива пациенти, претърпели серия от неуспехи в общуването си с жени." Това са хора с нормални семейства и деца, които споделят, че съпругата не го разбирала, ругаела го след всеки неуспешен акт. Потърсил мъжка ласка и се почувствал много по-добре. Такива пациенти обикновено били бисексуални и поддържали връзки и с жени, но те задължително са им любовници, разкрива урологът.

Към емоционалните проблеми на силния пол лекарят добави и скритата мачовщина. Представителят на тази категория мъже е вечно сърдит, нелюбезен, смята, че е най-великият сексуален герой, прави се на бабаит, а дори не отстъпва място на възрастни дами в рейса, описа го д-р Шишков. Зад такъв “мачо” се криел комплексар с нарушен сексуален живот.

Мъжът не признава, че има проблеми в леглото, и не обича да ги споделя дори и с лекар, казва урологът. По тази причина се увеличава броят на пациентите, приложили самолечение с шумно рекламираните медикаменти. "Смятат, че така могат да се излекуват или, както сполучливо казват комиците, опитват се "сами да вдигнат самолета, но не могат да приберат колесниците". Пият лекарства по 2-3 години, а се оказва, че имат уголемена или възпалена простата, стеснение на пикочопровода или венерическо заболяване, което не се влияе от самолечението", обяснява завеждащият.

Между пациентите, потърсили помощ в отделението, дойде 19-годишно момче, което страдало от еректилна дисфункция като на 65-годишен. Тийнейджърът ще бъде опериран, за да може да осъществява нормален полов акт. Той страда от изкривяване на половия член, защото гъбестата тъкан е заменена от съединителна - вероятно след травма. Тя е получена в толкова ранно детство, че момчето изобщо не си спомня за нея, казва лекарят.

Проблеми може да възникнат на всяка възраст и затова с колегите от отделението сме решили, че ще провеждаме безплатни консултации всеки месец по 5 дни, добавя докторът.

Не пазете засечката в тайна, ще се задълбочи

Най-важният съвет към пациентите е, че при първата безспорна засечка трябва да потърсят лекарска помощ, казва д-р Шишков. Колкото и да им е трудно да споделят, това е по-добрият вариант, защото в противен случай проблемът ще се задълбочи и може да стане хроничен, обяснявя специалистът.

Добре е за деликатната ситуация да се търсят уролози, андролози, сексолози, психолози или психоаналитици, насочва докторът. И най-важното е пациентите в никакъв случай да не се самолекуват, защото последиците от това може да се окажат по-опасни, отколкото от други заболявания.

Изключително рисково и особено вредно за джоба според д-р Шишков е ходенето на лечителки, баячки и всякакви магьосници. Непрекъснато чувам жени, които казват: "Момчето нещо се стресна, 3 пъти му ляхме куршум, платихме 500 лева, но не помага!"

Намесата на дамите трябва да е изключително деликатна, отбелязва лекарят.

При засечка те трябва да проявяват такт, внимание и търпение, за да не се повтори, съветва медикът.

И добре е, когато силната половинка тръгне по лекари, партньорката да бъде с него и да присъства на консултациите.

И не на последно място - вярвайте на лекуващия си доктор, добавя завеждащият.