Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”

Тя отговаря на въпроса на Галя Йовчева

Хроничният бронхит е хронично възпалително заболяване на бронхите, което се проявява с кашлица и храчки най-малко в продължение на 3 месеца в две последователни години. Засяга по-често мъжете, но поради нарастване броя на жените пушачки в последните години се наблюдава и тенденция за нарастване заболеваемостта и сред жените.

Основните причини за развитие на хроничен бронхит са честите вирусни и бактериални инфекции на дихателните пътища, които много пъти се прекарват на крак, без да се търси лекарска помощ. Наблюденията в последните 25-30 г. доказват връзката между тютюнопушенето и развитието на хроничен бронхит, тъй като тютюневият дим съдържа токсични вещества, които водят до трайно увреждане на бронхиалната лигавица.

Алергени, химични и токсични дразнители, които са в непрекъснат контакт с дихателните пътища, също водят до трайни промени в бронхите с удебеляване на лигавицата и стесняване на лумена им, отделят се непрекъснато секрети, които водят до запушването им. От състоянието на организма и готовността му да неутрализира външните фактори зависи и развитието на заболяването. Пълноценно хранене, спортуване, преустановяване на тютюнопушенето, позитивно мислене са много важни фактори за поддържане на добър имунитет.

Хроничният бронхит се проявява с кашлица и храчки предимно през есенно-зимния сезон. При натрупване на гъст, жилав секрет се появява и задух. Лечението на хроничния бронхит се провежда с антибиотици, лекарства, които втечняват храчките (секретолитици) и бронходилататори (средства, които разширяват бронхите).

При обструктивния хроничен бронхит се препоръчват и инхалаторни средства. Що се отнася до въпроса на читателката за лечение на хроничен бронхит с билки, бих казала, че пиенето на билкови чайове е изключително важно в острия стадий на заболяването, тъй като оводняването на организма е най-добрият начин за отхрачване, но не може да се разчита само на билки. Много важно е навреме да се потърси лекарска помощ при инфекции на дихателните пътища. Своевременното им лечение и спирането на тютюнопушенето могат да преустановят процеса на хронифициране.