Д-р София Ангелова, главен асистент в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести “Св. София”

Тя отговаря на въпроса на Руска Симеонова

Пълноценният нощен сън играе изключително важна роля в живота на човека. Той е толкова жизненоважен, колкото храната, водата и дишането.

Според едни специалисти сънят зарежда организма с нови сили, а според други по време на сън мозъкът “работи”, превръщайки в памет поетата информация от деня. През 1935 г. в края на живота си големият руски физиолог Павлов е изказал една мисъл, която звучи напълно актуално и днес: “Дневната ни активност представлява сбор от различни дразнители, която обуславя изтощението ни, след което това изтощение по вътрешен хуморален път предизвиква определено състояние, съпровождащо се със сън.” Със сигурност обаче можем да кажем, че сънят е “мехлем” за тялото и душата. Всеки човек прекарва в сън поне 6-7часа. През нощта има четири цикъла на съня: през първата половина на нощта преобладава дълбокият, бавен сън, а в сутрешните часове - парадоксалният сън, който се съпровожда със съновидения. Критерий за нормален сън е цикличното редуване на стадиите.

Установено е, че след всеки период на парадоксалния сън и преди него човек променя позата си. Всъщност коя е най-здравословната поза?

Всеки човек си има своя поза за спане. Психолозите считат, че по нея може да се разкрие личността на човека и неговите проблеми. Те определят 5 типа пози:

1.Зародиш - на една страна със силно свити крака;

2.Полузародиш- на една страна с леко свити крака;

3.глава, закрита с ръце;

4.Кралска поза - по гръб с разтворени ръце и крака;

5.По корем.

Учени от Университета в Охайо твърдят, че най- здравословната поза за спане е настрани, което предпазва шията от изкривяване и лекото прегъване на колената и бедрата намалява напрежението върху гръбначния стълб. При спане по корем главата е встрани, което натоварва шийните прешлени, целият гръбначен стълб е напрегнат, като се нарушава неговата нормална S-образна извивка. В позата по корем се притискат и вътрешните органи, гръдният кош, което обуславя повърхностно дишане.

Смяната на позите по време на сън ще доведе до равномерно натоварване на гръбначния стълб, гръдния кош и вътрешните органи. Но... всичко това е строго индивидуално или както смятат психолозите “човекът, следвайки своите поведенчески мотиви, спи в поза, изразяваща неговата личност”.