Способността на мъжете да превърнат обикновено кихане в грип и главоболие в мигрена е нещо, на което жените се дразнят отдавна. Нови изследвания обаче доказват, че нито един от тях не се преструва, защото мъжете страдат от болестите по-сериозно и за по-дълго време от жените, съобщи БГНЕС.

Учените от Кеймбридж вярват, че тази „способност" се дължи на девиза „живей бързо, умри млад", в който почти всички мъже вярват. По този начин те хващат болести по-лесно и страдат по-дълго от жените.

Теорията се базира на редица фактори и характеристики, които различават мъжете от жените. „В много случаи се оказва, че мъжете могат много по-лесно да се инфектират и много по-трудно да се дезинфектират. Нашите резултати показват, че под въздействието на генетични и екологични фактори мъжете и жените могат да еволюират имунните си системи на различни нива", обяви д-р Оливър Рестиф, добавяйки, че за един мъж е по-важно да извършва полова дейност, отколкото да оздравее по-бързо, докато при жените е обратното.

„Мъжете избират да намалят имунната си система и да бъдат сексуално активни по време на болестта си, въпреки че вероятността да разпространят заразата е висока. Така те даже и да имат силна имунна система, която да се пребори с болестта, пак ще се разболеят и ефектът ще бъде никакъв", допълни д-р Рестиф.