Виенето на свят е неприятно изживяване. То се съпровожда от загуба на равновесие и гадене. Може да се съпътства и от редица други симптоми в зависимост от причините за появата му. А те са най-разнообразни. Ето някои от най-честите:

Понижено кръвно налягане

То може да се получи при рязко ставане от седнало или легнало положение; при предозиране на медикаменти против високо кръвно; при обезводняване или глад; както и при остри проблеми със сърцето. Възможно е световъртежът да се последва от загуба на съзнание. Когато причината за този припадък е сърдечен проблем, обикновено пострадалият идва на себе си бързо, без вторично главоболие и обърканост.

Мигренозен пристъп

Мигрената е неврологично заболяване. Протича на пристъпи. Изразява се в тежко главоболие, виене на свят, повръщане, силно раздразнение към светлина и шумове. Понякога може да има и други неврологични симптоми. Пристъпът отшумява за няколко часа. Може да се предизвика от кофеин, алкохол, глад, умора, стрес. Лечението е комплексно. Извършва се от невролог.

Мениерова болест

При нея е налице световъртеж, гадене, звън в ушите, т.нар. тинитус. Тя се появява в резултат на травма на главата, инфекции на средното ухо, а понякога и като късно проявление на сифилис. Изразява се във възпаление на части от полулунните канали на вътрешното ухо, т.нар. вестибуларен апарат. Рискови фактори за възникването на Мениеровата болест са алергии, умора, стрес, пушене. Лечението е с отводняващи лекарства за отпушване на каналите.

Лабиринтит

Лабиринтът е структура на вътрешното ухо. Той може да се възпали при остри инфекции на дихателните пътища. Често явление особено при млади хора е няколко дни след прекаран остър бронхит или пневмония да се появи замаяност, световъртеж, усещане, сякаш цялата стая се върти пред очите, дори и когато човек е легнал. Състоянието отминава сравнително бързо.

Доброкачествено позиционно вертиго

При него световъртежът се появява, когато си завъртим рязко главата на една страна. Получава се в резултат на временна дисфункция вътре в каналите на вестибуларния апарат. Не е продукт на някакво възпаление. Лесно може да се коригира, като се извърши едно специално упражнение с главата леко надолу.

Инфекции

Световъртеж може да се получи и при по-тежки състояния. Такова например е инфекция на обвивките на главния мозък, т.нар. менингит. Съчетава се с повръщане, отпадналост, сковани вратни мускули, висока температура. Лечението е в инфекциозно отделение. Трябва да се действа бързо, защото някои вирусни инфекции могат да протичат мълниеносно.

Неврологични заболявания

Световъртежът, съчетан с упорито главоболие в продължение на седмици, е изключително тревожен синдром. Трябва да се направи консултация с невролог, с неврохирург и образна диагностика, за да не се пропусне евентуално тумор на централната нервна система. Това е рядка група заболявания.

Силни емоции

Виене на свят може да ни връхлети и при внезапни силни емоции. Хората казват: “Краката ми се подкосяват”. На практика отново проблемът е по-скоро в оросяването с кръв на ключови структури в главния мозък. По-чувствителните хора са по-податливи на подобни симптоми.