Bсеки човек е изпитвал подобно нещо. Някои по-често, други по-рядко. Понижената работоспособност и липсата на форма се получават при въздействието на комплексни фактори - натрупване на отпадни продукти от обмяната на веществата в нервните и мускулните клетки; свръхстимулация; изчерпване и др. Ето някои от най-честите причини да се уморяваме лесно.

Пролетна умора

Този синдром отразява състояние, сходно с клиничната депресия и срив на имунната система. Дължи се на свръхстимулиране на имунитета през зимата. Основна роля за това имат студът и есенно-зимните вируси. Някои свързват пролетната умора с промяната в хомеостазата на хормоните през новия сезон. Във всички случаи този феномен изчезва от само себе си в рамките на няколко седмици.

Претовареност

Стресът, който произтича от емоционална, професионална и всякаква друга претовареност, води до болки в гърба, по цялото тяло и лесна умора. Обяснението е, че в моменти на тревожност мускулите ни се напрягат. Физическата преумора води до забавяне на умствените процеси, затруднена концентрация и главоболие. Почивката и добрият сън могат да помогнат.

Диети

Лишаването на организма от важни хранителни съставки може да наруши баланса на метаболизма в мозъка. Лесна уморяемост настъпва при понижаване концентрацията на витамините В, С, А, фолиева киселина, пантотенова киселина и редица други вещества, които се намират в някои месни храни и цитрусови плодове. Най-добре е да се храним балансирано. Строгите вегетариански диети могат да доведат до сериозни проблеми - анемия, камъни в бъбреците.

Фибромиалгия

Това е заболяване, класифицирано сравнително отскоро. При него е налице нарушение на съня и болки в различни части на тялото. Това води до лесна уморяемост и потиснато настроение. Засяга предимно жени на средна възраст. Лечението е с антидепресанти. Възстановяването на съня обикновено води до подобряване на симптомите.

Вирусно заболяване

Простуда, остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища или на гастро-интестиналната система могат да ни омаломощят. Мнозина се опитват да карат подобни състояния на крак. Това обаче не е полезно, защото така се удължава боледуването. Понякога първите симптоми на такова заболяване са понижената концентрация, загубата на апетит и лесната умора. След тях настъпват и останалите характерни за вирусите признаци като висока температура и болки в мускулите и ставите. Лечението е симптоматично-чай, витамини и противовъзпалителни лекарства.

Депресия

Депресивното разстройство протича със загуба на интересите, липса на настроение, лоши мисли, идеи за самоубийство. Началото може да се представи с понижена способност за концентрация, както и лесна уморяемост. Човек не може да върши същите неща, както преди. Това допълнително влошава самочувствието му. И така се развива порочен кръг. Лечението е с антидепресанти. Осъществява се от психиатри.

Неврологично заболяване

Някои неврологични заболявания могат също да започнат с умора, но обикновено много бързо се появяват и неврологичните признаци. Те могат да бъдат тикове, внезапни неволни движения, треперене, загуба на памет и др. Епилепсията се съпътства с лесна умора особено след припадъци. Краткотрайните преходни исхемични инциденти, свързани с нарушения в мозъчното кръвообращение, също могат да предизвикат лесна умора.