Hеобходимо е да се разгледат най-честите причинители на това състояние. Много важно е как и кога е възникнало и с какво го свързвате. Обикновено алергията се появява симетрично по съответните органи, в случая на крайника. Така че тук трябва да мислим за поставяне на т.нар. диференциална диагноза.

Във вашия случай е възможно да става въпрос за дисхидроза, т.е. прекалено изсушаване на кожата в резултат на дефект на действието на порите на крака, които излъчват потта. Но това би трябвало да засяга както другия ви крак, така и други части на тялото, например дланите на ръцете.

Възможна причина могат да бъдат дълбоки или повърхностни разширени вени. Това състояние наистина може да предизвика сърбеж и разраняване. В този случай е необходима консултация със съдов хирург.

Контактната алергия с определени тъкани също може да бъде една от причините за това състояние, макар че е трудно да се предположи, че носите два различни чорапа на двата си крака. Този тип алергия може да бъде установен с обстоен преглед и консултация с алерголог.

Не трябва да се пренебрегва и възможността за някаква гъбична инфекция, за която думата ще има дерматолог. Вие не пишете дали други части на тялото ви са засегнати от подобни симптоми.

Моят съвет е да се обърнете към съответните специалисти - дерматолог, съдов хирург и алерголог, както и да овлажнявате засегнатите места на крака, най-добре с бебешка козметика (детско олио) или още по-добре със зехтин от добро качество, преварен за 20 минути на водна баня.