Д-р Асен Карадалиев,
психиатър, работи в Диагностично-консултативен блок към болница "Св. Наум" в София

Той отговаря на въпроса
на Р. Г. от Сливница

Чувството за наблюдение и злонамерен коментар са широко разпространени симптоми, но с неголяма диагностична стойност. Ако към тях се добави и чувство за инсценировка, т.е. някои ситуации изглеждат нагласени, а хората в тях подставени; чувство за разкритост или "четене" на мислите; поява на глас, който коментира поведението или качествата на пациента, се оформя заболяване, налагащо сериозно отношение и последователно лечение.

Причината за това състояние е неправилно функциониране на някои мозъчни системи,
отговорни за пренасянето на електричния импулс от една нервна клетка към друга и най-вече тези, при които основен медиатор е допаминът.

Разстройството в тези функции се дължи основно на генетична, т.е. наследствена предразположеност при отключващото действие на външни фактори като стрес, соматично заболяване, инфекция или прием на някои психоактивни вещества.
В тези случаи пациентите рядко търсят сами помощ, а се опитват да избягват застрашаващите ситуации, което става причина да сменят често работата си
или жилището.

В други случаи в стремежа си да се защитят може да проявят словесна или физическа агресия и да се въвлекат в конфликтни ситуации. Едва тогава и най-често по инициатива на близките се започва лечение.

Фактът, че търсите помощ и е налице критичност, заедно с малката тежест на симптомите, са добър прогностичен белег. Добре е да се обърнете към психиатър, за да се направи по-комплексна оценка на състоянието, да се отхвъри възможността тези симптоми да се дължат на органично мозъчно заболяване и при поставяне на диагноза да се започне лечение.

По време на лечението трябва да се постигне оптимално съотношение между ефикасността и поносимостта на медикамента, тъй като продължителността е поне една година.