Трансплантираният черен дроб на Валентина Стоичкова работи, съобщи за "24 часа" директорът на болница "Лозенец" в София доц. Любомир Спасов.

"Към 10 ч извадихме черния дроб на жената, за да се избегне токсичният ефект. За съжаление не знаем какви са уврежданията върху мозъка", допълни доц. Спасов.

Състоянието на Валя е стабилно, но тя не е излезнала от комата.

По думите на лекарите едва 48 ч след трансплантацията ще може да се каже повече за това, дали организмът се справя.

Българката Валентина Стоичкова, на 33 г., която изпадна в кома в Гърция след хепатитна криза, получи нов черен дроб в университетската болница "Лозенец" след операция, продължила 8 часа.

Жената, на която лекарите даваха часове живот, ако не се направи спешно присаждане, бе докарана от Солун в София с линейки на болница "Лозенец". По непотвърдени данни Валя е родом от Нови Искър.

Донорът е мъж от Плевен, на 57 г., изпаднал в мозъчна смърт. Получил мозъчен кръвоизлив, а след това изпаднал в кома. Близките му дали съгласие да дарят черния дроб.

Трансплантацията започна следобеда, но до вечерта нямаше информация дали е приключила.

Валентина Стоичкова - Таракзи живее от няколко години в гръцкия град Каламата. Работела като сервитьорка. За случая първи съобщи на "24 часа онлайн" във вторник д-р Сократис Макреас. Той е завършил медицина в Стара Загора и работи като лекар в Каламата.

Валентина била приета по спешност в окръжната болница на гр. Каламата в понеделник вечерта. Тя дошла сама в болницата и обяснила, че е много зле.

Приема я дежурният лекар по вътреши болести. На сутринта на другия ден й правят пълни изследвания. В началото смятат, че става въпрос за обикновена хепатитна криза. След това обаче състоянието на жената се влошава много рязко и черният дроб постепенно отказва.

Д-р Макреас разбира, че болната е българка и започва да й говори на родния й език.
В началото тя успявала да отвори очи и го гледала, щом чуела гласа му. По-късно изпада в кома.

Две нейни приятелки, българки, дошли да я видят. Те казали на д-р Макреас, че не я познават много добре, защото работели заедно отскоро. Момичетата нямали телефони за връзка с роднини на Валентина. Според гръцкия й работодател тя е била на работа в неговото заведение само от няколко дни, разказа докторът.

След като черният дроб отказва, лекарите в Каламата търсят вариант за трансплантация. Те се обаждат в Солун, където е гръцкият център за трансплантации.
От Атина спешно е изпратен военен самолет, който транспортира Валентина в Солун. Още докато тя е във въздуха, лекарите от центъра за трансплантации изпращат сигнал за търсене на донор за черен дроб до Европейската организация за трансплантации. До пристигането на Валентина в Солун е получен положителен отговор от системата - има подходящ донор за черен дроб в град Есен, Германия, казват гръцките лекари.

Проблемът е, че българката няма платени осигуровки, затова не успяват да я изпратят за операцията.

От гръцката Национална организация за трансплантации се свързват с българското посолство в Атина и молят за официална държавна помощ от нашата страна. Лекуващият лекар на Валентина д-р Янис Гулис поясни, че лекарският екип е поискал помощ от
българския премиер Бойко Борисов във вторник късно вечерта, когато е установено, че Валентина няма здравна осигуровка и не може да бъде транспортирана за Германия. Изпратен е официален факс до премиера с искане за помощ.

Вчера двете линейки, които пристигнаха от България за Валентина, бяха придружавани от полицейски ескорт.

Трансплантацията продължи до късния следобед и до редакционното приключване на броя от болница "Лозенец" не пожелаха да коментират изхода на операцията и състоянието на болната.

От Агенцията по трансплантации призоваха доброволци да дарят кръв, тъй като тя е необходима в големи количества за чернодробна трансплантация.

Всеки, който желае да даде кръв - 0 група положителна, може да го направи в Националния център по хематология до Централна гара, входа откъм ул. "Клокотница". (24часа)

Снимка на Валентина Стоичкова от профила й във "Фейсбук". Според д-р Макреас именно това е пострадалата българка. Тя има много приятели в групата си във "Фейсбук", между които немалко чужденци, включително гърци.
Снимка на Валентина Стоичкова от профила й във "Фейсбук". Според д-р Макреас именно това е пострадалата българка. Тя има много приятели в групата си във "Фейсбук", между които немалко чужденци, включително гърци.