Кихавицата е сложен рефлекс, който трудно можем да контролираме с волята си. Най-общо той се задейства при дразнене на лигавицата в носната кухина. Изразява се в изхвърляне на силна струя въздух от белите дробове през въздухоносните пътища под голямо налягане. Биологичният смисъл на този акт е почистване от вредни и дразнещи частици. Усещането е толкова странно, че за някои дори е приятно. Не случайно в миналото кихането е било предизвиквано с емфие. Има обаче много ситуации, при които кихавицата не може да спре. Състоянието става болезнено и опасно. Ето някои от причините.

Алергии

Алергичната реакция представлява раздразване на лигавицата, покриваща дихателната система от някакъв конкретен алерген. Той може да е част от храна или газова молекула или др. Колкото по-голяма е частицата или висока концентрацията на газа, толкова по-силна е кихавицата. Любопитното е, че някои хора могат да кихат при слънчева алергия, т.е. дори и когато само ги огрее слънце. Въпреки че теоретично кихането може да се развие и при психоемоционални състояния, то все пак по-вероятната причина е, че при слънчево време е по-сухо и има повече прах във въздуха. А прахта сама по себе си води до кихане.

Замърсен въздух

Мръсният въздух всъщност съдържа множество твърди частици, които могат да раздразнят лигавиците на хората, когато го дишат. Веднъж попаднали върху тези части от тялото ни, твърдите частици предизвикват реакция при самото си съприкосновение с тях. За разлика от алергичните реакции, където се активира имунната система, тук има чисто механично раздразване. Така както си отдръпваме ръката от нагорещен котлон, така и епителът на дихателните ни пътища се отърсва от вредните частици чрез кихане. Както при всички форми на кихане, така и при тази е изключително важно да не потискаме кихавицата. Битува мнението, че е проява на добро възпитание да си запушваме носа, като кихаме. Това е твърде вредно за здравето ни, защото образувалото се налягане в дихателната система трябва да излезе. В противен случай може да се върне обратно и да разруши части от бронхо-алвеоларното дърво в белите дробове, да разкъса кръвни капиляри.

Тютюнопушене

Цигарите са източник на твърди и вредни частици, които дразнят много респираторната система. Това е частен случай на вдишването на замърсен въздух. Важно е обаче да се споменава, защото от постоянна кихавица могат да се засегнат не само активно пушещите, но и пасивните пушачи.

Настинка

Най-често кихаме при настинка. Понякога кихавиците следват толкова нагъсто, че не можем да се спрем. Заболяват ни гърдите и установяваме, че ни е нападнало вирусно заболяване. На практика вирусите дразнят епителните клетки, които са призвани да защитават белите ни дробове. Тези клетки се простират от ноздрите на носа до най-малките разклонения на бронхите, т.нар. бронхиоли, дълбоко в основите на дробовете. Трудно можем да спрем кихането. Най-добре е да вземем мерки против провокиращите го фактори. В случая с вирусната настинка трябва да се приемат противовъзпалителни лекарства, чай и общоукрепващи медикаменти. Когато става въпрос за алергии, трябва да се вземат антихистаминови препарати. Що се отнася до тютюнопушенето, то трябва да се прекрати колкото се може по-скоро. Упоритото кихане, както и кашлица могат трайно да увредят белите дробове.