Чертите на лицето разкриват много за здравословното ни състояние само ако знаем как да ги тълкуваме, пише в. "Билд", като цитира лекарката Вистара Хайдук от Германия. Тя дори написва книга "Диагноза по лицето". Преди традиционната медицина да открие, че даден орган боледува, например бъбрекът, тъканите може вече да са трайно увредени до 70%, твърди Хайдук. По някои рефлексни зони по тялото и особено по лицето обаче се забелязват ясни признаци достатъчно рано, за да вземем мерки.

Затова вглеждането в собственото отражение в огледалото не е само суета, а и грижа за здравето. Малките детайли могат да ни подскажат дали сме напълно здрави или балансът в организма е нарушен. Всяка част от лицето разкрива информация за даден орган. Дори промяна в обичайния тен на кожата, особено около ноздрите, устните и бузите, може да е сигнал за някакво смущение.

Напрегната, опъната кожа с изменен цвят може да е сигнал за смущение в обмяната на веществата. Подпухналите места издават смущения в кръвоснабдяването. При зачервен оток вероятно през органа, с който е свързана съответната област на лицето, тече повече кръв от нормалното. Така там лесно може да възникне възпаление. Ако забелязваме пребледняване на мястото, то активността на свързания орган е намалена. Венички по носа или бузите насочват към дълго продължило напрежение. Повишеното налягане уголемява фините съдове по кожата на лицето и те стават видими.

Не само лицето, но и косата е своеобразен издайник на здравословното ни състояние. Меката, блестяща грива е признак на здраве и жизненост. Изтощен косъм без блясък насочва към липса на витамини.

Побеляването на косата е до голяма степен генетично обусловено. Влияние имат обаче и начинът на живот, както и храненето. Прекаляването с цигарите, повишената киселинност в организма (свързана е със стреса, консумирането на много захар и мазнини) и смущенията в щитовидната жлеза може да предизвикат преждевременно побеляване на косата. Прекалено киселата среда по кожата на главата понякога е виновна косъмът да пада. Тя пречи на корените да се задържат. Диабет и липса на желязо също може да са виновни за косопада.

Ако идентифицираме смущения в даден орган по изменените черти на лицето, това не значи, че болестта настъпва необратимо. Тъкмо обратното - сигнал е, че тази част от тялото ни се нуждае от подкрепа и особено внимание, за да се върне към нормалното си състояние, съветва д-р Хайдук. В този смисъл лицето ни е нещо като система за ранно предупреждаване.

Ето какво разкриват за състоянието на организма ни отделните области на лицето според лекарката Вистара Хайдук.

Челото издава секса

В областта между веждите и косата можем да разчетем евентуални оплаквания, свързани с обмяната на веществата. Челото дава сведения за способността на бъбреците да филтрират, за работата на черния дроб, за баланса между киселина и основа в тялото ни, както и за функциите на тестисите или яйчниците. Разбира се, в тази област може да има и бръчки, свързани с остаряването. Те не се включват в признаците за тълкуване.

Горната част на челото дава информация за половите органи. Ако яйчниците на една жена са отстранени, или пък е в климактериума, това може да се изрази в леко оплешивяване над челото. Същият признак при мъжете се тълкува като намалена функция на тестисите. Осезаемо дебела кожа на това място, съпроводена с ясно изразени бръчки, насочва към мисълта за слаби бъбреци.

Мястото, където започва носът, е свързано с черния дроб. Две ясни бръчки може да са сигнал, че храната съдържа прекалено много животински белтъчини и мазнини. Черният дроб е претоварен с тях. Кафяви петънца в основата на косата също може да издават заслабнал черен дроб.

Около очите се проектира метаболизмът

Ако кожата около очите е жълтеникава или пък с подкожна мазнина, това сочи, че обмяната на веществата е смутена. Промени в цвета и структурата на ириса също дават важни сведения за здравето на човека - както за вродени и хронични, така и за остри заболявания, но разчитането им е по силите само на специалисти.

Веждите се свързват с хормоналния баланс

Ако те са къси или пък излизат доста от външната страна, може щитовидната жлеза да е с намалена активност. Ако естествената линия на веждите е съвсем тънка, често има недостиг на женския хормон естроген. Дебели и гъсти ли са те при жена, значи има излишък на мъжкия хормон тестостерон. Това може да стимулира и растежа на косъмчетата по брадата.

Горният клепач говори за сърцето, черния дроб и общата енергия. Между веждата и очната ябълка може да се получи траен оток. Ако той е бял или жълт на цвят, между органите се натрупва лимфа.

Окото е разположено дълбоко в кухината? Това разкрива ниско енергийно ниво като цяло. Ако промяната е отскоро, значи физическите и психичните граници на организма са надхвърлени.

Удебеленият горен клепач пък може да е признак за претоварване на сърцето. Ако мястото е подуто и пълно с течност, възможно е отвеждането на течности към бъбреците да е недостатъчно. Може сърцето да не е в състояние да изпомпва кръвта с достатъчно налягане към бъбреците, за да я пречисти там. Ако случаят е такъв, отокът се появява главно сутрин, а през деня изчезва. Понякога се появява и една особена бръчка, наричана "шапчица". Тя е тънка и отпусната, разположена е по диагонал от средата на горния клепач към външния му край, и също издава слабо сърце.

Кафяво оцветяване до окото се свързва с черния дроб. Също и мастни отлагания там може да издават смущения в работата му.

Долният очен клепач и по-точно външният му край говори за състоянието на съдовата система в таза и органите от кръста надолу. Ако лекичко подръпнете долния клепач напред, от прозиращия цвят ще научите някои неща за състоянието на кръвоносната си система. Ако преобладава бялото, може да страдате от малокръвие. Забелязват ли се леко изразени мехурчета със слъзна течност, значи предстои инфекция. Зачервено ли е мястото, инфекцията вече е факт.

В ъгъла на окото понякога се натрупва лимфа. Ако цветът е бял или жълтеникав, това означава, че в долната половина на тялото се образува прекомерно слуз. Отлаганията в долния клепач се свързват с органите в долната част на тялото.

Областта под очите “сканира” пикочния мехур, бъбреците и органите в долната половина от тялото.

Ако под долния клепач има подпухване, това често е сигнал за неразположение на пикочния мехур. Ако отокът е по-голям от 1,5 сантиметра, вероятно има финкционални смущения в бъбреците. Когато те са претоварени, мястото се подува.

Бузите показват наред ли е обмяната на вещества

По тях, както и по челото може да се разчете също и цялостното състояние на организма. Претоварена ли е обмяната, преди и след хранене настъпват промени на мястото. Смущение, което започва сега, се разпознава, след като кожата започва да губи еластичност и се появяват различни оцветявания.

Отоци по бузите и долната устна са проява на смущения в обмяната на въглехидратите. Кожата изглежда сива и отпусната. Оцветяванията издават и лоши хранителни навици. Може да има непоносимост към определени вещества от храната. Ако е така, кожата изглежда нечиста.

Смущения в обмяната на белтъчините личат обикновено под скулите. Ако там кожата е с груби пори, отпусната, има бръчки или сивее, значи е налице непоносимост към белтъчините или пък храносмилателната система се затруднява да ги усвои.

Носът е огледало за костите и дробовете

Носът издава какво е състоянието на костната система, на белите дробове, стомаха, щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците. Ако в началото му (точно под челото) има дълбока хоризонтална бръчка, това може да е признак за недостатъчно добре функционираща щитовидна жлеза, която е разположена на шията в областта на ябълката.

Ако мястото е удебелено, непременно идете на лекар, за да ви прегледат.

По извивката на носа личи доколко човек издържа на нервно и физическо натоварване. Хора с тесен нос лесно се дразнят и нервират. При тях по-често вегетативната нервна система е слаба в сравнение с хора, чийто нос е с широка основа.

Ако линията на носа не е права, може да има изкривяване на гръбначния стълб.

Видимите кръвоносни съдове по носа - отстрани и в долната му част, издават повишено налягане в горната част на корема.

Върхът на носа е свързан със стомаха. Ако там има ясно изразени кръвоносни съдове, значи кръвоснабдяването на стомаха е затруднено. Дебелият край на носа пък може да е признак за разширяването му.

Възпалена ли е стомашната лигавица, върхът на носа често е зачервен.

Ноздрите са мястото, където се проявяват дихателните органи. Зачервени ли са те, може да има възпаление на бронхите. Удебеляването им пък разкрива “раздут” бял дроб, какъвто се среща при астматиците.

Назолабиални се наричат бръчките, които се спускат отстрани на носа от средата му към ъглите на устните. От извивката и дълбочината им се вадят заключения за сърцето, черния дроб, стомаха, панкреаса и тънките черва. Ако дясната бръчка е по-изразена, това е знак за черния дроб. Обикновено тя излиза направо от ноздрите и прави извивка около устата.

Може и лявата бръчка да е по-изразена. Тогава тя е знак, че панкреасът не се чувства комфортно. Такава бръчка излиза косо от ноздрите надолу към ъгъла на устата и прави завой около устните. Този знак може да се тълкува и като смущение в обмяната на въглехидратите, което се отразява на нивото на кръвната захар.

Ако бръчките - отляво или отдясно на носа, се спускат като относително права линия към устата, вероятно сърцето отслабва. Може да става дума за обща слабост, за атеросклероза или за дефект в сърдечна клапа на сърцето. Ако права бръчка има само от едната страна, смущението е свързано със съответната страна на сърцето.

Бръчки във формата на полукръг от двете страни на устата, които започват от носа и стигат до ъгъла на устните, сочат слабост на чревния тракт. Те обикновено се съчетават с трапчинки около ъглите на устата. Когато бръчките стигат чак до брадичката, д-р Вистара Хайдук ги свързва със стомаха, който реагира със свръхчувствителност на стрес и претоварване.

Областта около устата отразява състоянието на органите в коремната кухина. Тук може да се разчете как работят тънкото и дебелото черво, черният дроб, жлъчката, панкреасът и далакът. Появят ли се малки ранички или херпес около устата, значи има смущения на тънките черва. Същото сочи и побледняването на устните.

Ако кожата в десния ъгъл на устата е по-бледа от обикновено, чревната лигавица е лошо кръвоснабдена. Има ли вертикални бръчици по горната устна, нещо не е наред с водния баланс в тялото.

Долната устна говори за дебелото черво

Страдате ли след хранене често от подуване на стомаха и газове, отделете време да се вгледате в нея. Опъната кожа и леко подуване сочат недостатъчно движение в червото, частичната бледност издава лошо кръвоснабдяване. Тъмночервени петна пък може да са признак за полипи. Набиващи се на око бръчици по долната устна се свързват с недобър воден баланс.

Точно под ръба на долната устна е мястото, където се появяват признаци, свързани с органите от горната част на корема - черен дроб, жлъчка, панкреас и далак. Ако този район отдясно е подпухнал, вероятно циркулацията на кръв в органите, които отиват към черния дроб, е в застой. Зачервено ли е мястото чак до средата на долната устна, може жлъчката да е раздразнена. Имате ли смущения в кръвната захар, това обикновено се изразява в леко зачервяване и подпухване в средата под устната.

Районът около устата издава какво е състоянието на най-малките кръвоносни съдове и лимфата, свързани с чревния тракт. Виолетови оттенъци издават липса на кислород там. Кафеникав цвят пък сочи, че в червата има прекалено много токсини от ферментацията. Смущения в абсорбирането на хранителните вещества се издава със сивкав оттенък.

Брадичката се свързва с половите хормони

Брадичката показва състоянието на матката, простатата и хормоните, отделяни там. Нечистата кожа, оцветявания и бръчки са признак за нарушени функции. Очебийно издадена напред брадичка се тълкува като възможна миома, смъкване на матката или уголемена простата. Вертикални бръчки от двете страни на брадичката към бузите издават предразположение към язва на дванадесетопръстника.

Дълбока трапчинка на брадичката или вдлъбнатина, която сякаш я разделя на две, може да е признак за промени в гръбначния стълб. Често става дума за асиметрия на малкия таз, която влияе върху баланса на гръбнака и предизвиква болки в гърба.

Видима хоризонтална бръчка между долната устна и брадичката издава генетично предразположение към слабост на вените. Зачервено ли е мястото, може да има възпалителен процес във вените на таза.

Лошите хранителни навици се отразяват на кожата на бузите - тя става сива и отпусната. 
СНИМКА: ТКК
Лошите хранителни навици се отразяват на кожата на бузите - тя става сива и отпусната. СНИМКА: ТКК
Дълбоки бръчки покрай носа и удебелен горен клепач са признаци, които издават проблеми със сърцето.
Дълбоки бръчки покрай носа и удебелен горен клепач са признаци, които издават проблеми със сърцето.
Ако косата над челото пада, има смущения в половите хормони.
СНИМКИ: ДАК
Ако косата над челото пада, има смущения в половите хормони. СНИМКИ: ДАК