“Усещам костите, знам, че мога да помогна. Идват при мен хора злочести - я им се преметнала кост, я с прищипвания или им се извадило рамото. Гоня болката веднага само с пръсти и, вярвайте ми, правя го за едно благодаря, за едно здрасти. Призван съм да помагам. От мен да помните - човек няма резервни части. Затова трябва много точно лечение.”

Така говори Асен Ненчов от с. Сливовик. 59-годишният знахар има простичко откритие, но с удивителен ефект. Асен препоръчва на болното място да се направи превръзка с монета от 5 ст. от емисиите през 1962 или през 1974 година.

С този компрес болният е едно денонощие, после го сваля и 24 часа е без превръзка. След това пак денонощие с превръзка и пак 24 часа без превръзка. И така цяла седмица. Според Асен тези парички са направени от специфична бронзова сплав, която влияе на възпаленията, на мастните натрупвания, облекчава и острата болка, получена при преумора. Монетите покриват болното място и успокояват костите.

При Асен идват и за лечение, и за съвет. Някои с написани от ортопедите рецепти за лекарства по 40-50 лв. “Не само че не мога да си го позволя като цена, но прочетох противопоказанията”, казва юристката Елза Любенова от Монтана. Пишело, че медикаментът може да докара инсулт, че не се прилага при високо кръвно и язва”, допълва юристката, която е с подут крак.

В Монтанско бързо се разчуло за дарбата на Асен. Хората гледат с бабини рецепти и с неговите масажи да избегнат оперативната намеса.

27-годишната дъщеря на Рангел Йорданов родила в София и паднала с пластмасови чехли в банята. Бащата я настанил в болница и започнали да я подготвят за операция. Преди това обаче извикал бай Асен.

“Отидох и с едното пипане разбрах, че случаят е за мен. Взели й изследвания, ще я режат. Викам й: “Мен докторите ми нямат доверие, ще ме изгонят.” Опънах крака й, капачката беше излязла с 2 см. Само с пръсти и масаж я оправих. Родителите й подписаха, че се отказват от операцията. После два компреса с монетите и край. Досега си е жива и здрава”, разказва лечителят. Но допълва, че много внимава с пациентите си. Например болни с оток не приема, праща ги на ортопед.

22-годишният Ангел Найденов от Горно Белотинци пострадал в София, където работи като шофьор. Момчето станало чичо и много се радвало. След месеци Ангел решил да си поиграе с бебето, вдигнал го нагоре и под плешката си получил защипване. Веднага отишъл при Асен, препоръчали го за бърза намеса.

Лечителят го освободил от напрежението, но изведнъж забелязал, че Ангел се умълчал. Прилошало му. Строполил се на пода и си глътнал езика. Чародеецът го спасил бързо, макар и с ухапан пръст.

“Изпохапан съм. Това е рисковано, плиснах му вода и той се свести. Призна, че се чувства новороден, и се усмихна. Мускул се беше захапал”, обяснява Асен.

Спасил и 16-годишно дете, паднало от мотор. Млад мъж от Вереница си изкълчил палеца, получил стрес, припаднал от болка, после питал как така толкова бързо му минало за 3 минути, но Асен предвидливо го пратил в болница.

“Не знам как да благодаря на този човек. Аз съм цигулар, свиря по 6-7 часа и получих дископатия. Той така ловко ме пипна, че вeднага усетих облекчение. Поясни ми, че това е стара травма от настинка. Каза ми да избягвам горещи компреси”, споделя 45-годишният Христо Денов от Медковец.

“Болкоуспокояващите лекарства са опасни. Те товарят сърцето”, предупреждава Асен тези, които го търсят за съвет. “С някои се шегувам да се лекуват с вино и ракия. Дойде един пийнал, викам му: “Ти си взел вече упойката.” Беше паднал и си натъртил едната ръка и единия крак. Веднага масажи, после компрес със стотинката и за дни се оправи. На изпроводяк жена му ме пита какво да пие. А аз й отговарям: “Ракия, вино или мастика, каквото обича.” Съпругата се засегна. Натиснах я по мазола, мъжът й обичал и бездруго чашката, сега съвсем нямало да изтрезнява.”

Асен Ненчов е бил футболист в юношеския отбор в Перник. В Михайловград в тима на “Септемврийска слава” не го взели, че няма червен билет. Играл и хандбал. Тежал 85 кг и бил страшилище с желязна физика и стоманена спортна дисциплина. През 1979 г. при бума от хепатит болестта го повалила и понамалил килограмите и силата. Започнал работа в завод “Аналитик”, а по-късно в жепето.

“Лично лекар ми е показал този занаят. Бях ученик на доц. Бучков от Пловдив. Той ме научи как да масажирам, как да пипна, да усетя проблема. Това беше преди 30 г. Качи ме на вилата си в Пампорово. При него идваха хора, а той ми показва: “Ето тук гледай, това е защипано”, спомня си Асен за първите си стъпки.

“Чувствителен съм, не търся печалба. Повечето хора, които идват, нямат пари. Това е човещина. Вече избягвам да практикувам, ще се запиша на курс за масажи, че това ми се удава и ще започна в някой СПА център.

Моля се на Бога да нямам врагове. Аз пари не вземам. Като направя компрес със стотинката, моля хората да ми я връщат. Вече са кът. А някои хора знаят и ми търсят по стари чекмеджета и скринове, навсякъде.

Едно малко момиченце ми даде кутия бонбони, че му оправях ръчичката. Много се зарадвах. Не искам да враждувам с медиците. Искам с хората да се обичаме и да си живеем. И от мен да знаят - да си кътат старите монети, може да им потрябват.”

Лечителят помага на хора, потърсили го в нужда. На някои прави компреси с 5 ст. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Лечителят помага на хора, потърсили го в нужда. На някои прави компреси с 5 ст. СНИМКИ: АВТОРЪТ