Популярните протеинови диети, най-известната от които е на французина Пиер Дюкан, съсипват костите ни, предупреди проф. Божидар Попов, председател на дружеството по хранене и диететика. Хората, които ги спазват, хапват почти само месо и мляко. Ако такъв режим продължи дълго, удря бъбреците и може да предизвика пристъп на подагра. Нивото на киселинност в организма се понижава, а това води до извличане на калция от костите. Рискът от остеопороза се увеличава, още повече че предимно жени следват съветите на Дюкан, предупреждава проф. Попов. Много хора трайно увреждали здравето си, като сляпо следвали диетите.

Продължителното гладуване може да ни докара още депресия или психоза. Проблемът ще бъде дискутиран на Национална конференция по хранене, която ще се състои на 28-30 май в Златни пясъци.

Българинът започва да дебелее още от най-ранна детска възраст, каза проф. Стефка Петрова, шеф на Националния център за опазване на общественото здраве. 8% от децата между 1 и 5 г. са със свръхтегло, а 2,8% са затлъстели. Още по-тежко е при първокласниците - най-новото проучване сочи, че 30,6% от децата са със свръхтегло. Малко майки разбирали проблема и не учели децата да ядат здравословно.