Туморите на мозъка, в зависимост от това от коя тъкан произхождат, се разделят на първични (мозъчни) и вторични (метастатични).

Първичните мозъчни тумори могат да бъдат доброкачествени или злокачествени (няколко различни разновидности).

Клинично се изявяват с главоболие, гадене, повръщане без чувство за облекчение и под налягане като “фонтан” , може да се появят различни нарушения в зрението и/или слуха, обонянието, вкуса, апетита, координацията и др. в зависимост от зоната на увреждане в мозъка и кои центрове са разположени там. Може да се наблюдава промяна в поведението - пациентите стават по-обстоятелствени, по-прилепчиви, по-дезориентирани.

Диагнозата се поставя чрез образно изследване - компютър-томографско (скенер) или ядрено-магнитен резонанс или чрез РЕТ с 11 С метионин и с 18 FDG. За точна категорична диагноза е необходимо да се вземе биопсия и да се гледа под микроскоп.

В около 90% от случаите на първичните мозъчни тумори те са разположени в мозъчните полукълба, в 10% - в мозъчния ствол и оптичния нерв. Много рядко метастазират извън мозъка - при под 1% от случаите.

Лечението започва с оперативно отстраняване на тумора - изцяло, ако е възможно. Лъчелечение може да се приложи следоперативно или самостоятелно.

Химиотерапия може да се приложи като допълващо лечение при нерадикално отстранен злокачествен тумор.