Обикновено появата на образувание (бучка) на гърдата, болка или изтичане от зърното на някакъв секрет са обобщените симптоми, които обезпокояват една жена и я карат да потърси лекарска помощ. Мастопатия или фиброкистична болест на гърдата е най-често поставяната диагноза след прегледа.

Този факт има своето обяснение, тъй като толкова популярната диагноза е сборно понятие от разнообразни промени в женските гърди, които се проявяват с недобре отграничени уплътнения и различна по сила болезненост, особено предменструално - оплаквания, които имат повече от половината жени, или, както сполучливо казва световноизвестната американка д-р Сюзан Лъв - “мастопатията е кошчето за отпадъци, където лекарите хвърлят всеки проблем на гърдите, който не е рак”.

Жените не трябва да се страхуват от диагнозата мастопатия, а от това дали наистина е поставена точно и не е пропуснат ракът на гърдата, от който в България всяка година са засегнати нови 3600 души. Особено внимателни трябва да са т.нар. рискови групи - жени след 45-50-годишна възраст, при липса на раждане след 35 г., при вече известен в рода случай с рак на гърдата, при продължителна употреба на хормонални препарати и др.

Традиционната грешка, която се допуска, е след разговор с приятелки жената да каже: “Ами и аз имам същите оплаквания, значи и аз имам мастопатия и направо започвам твоите лекарства.”

Съвременните препоръки към всяка жена са прости и лесно изпълними.

Не се подвеждайте, че "и при мене е същото", а задължително идете на преглед при доказан лекар специалист. След като ви прегледа и направи необходимото изследване - най-често ехография и/или мамография (рентгенова снимка на гърдите) и със сигурност се докаже, че нямате по-сериозно заболяване, а само мастопатия, то тогава спокойно можете да изпълнявате предложеното ви лечение или само проследяване.

Лекарствата, които се препоръчват при обикновените форми на мастопатия, са разнообразни - сиропи на билкова основа, гел за намазване, различни медикаменти, по възможност да не са хормонални препарати, витамини А и Е, диета.

Когато т.нар. бучка се окаже киста, най-добре е да се пунктира от опитен хирург и течността задължително да се изследва в специализирана лаборатория. Хирургично лечение се прилага само когато от направените изследвания има съмнение за тумор.

Д-р Теофил Седлоев, главен асистент в Клиниката по хирургични болести в Университетска болница “  Aлександровска” - София. Той отговаря на въпроса на Л. Костадинова от София
Д-р Теофил Седлоев, главен асистент в Клиниката по хирургични болести в Университетска болница “ Aлександровска” - София. Той отговаря на въпроса на Л. Костадинова от София