Появата на кръв от носа в повечето случаи не е нещо сериозно. Получава се при редица безобидни състояния. Вътрешната страна на ноздрите е богато кръвоснабдена и редица минимални травми върху покриващата я лигавица могат да предизвикат кръвотечение. Обикновено това става при кръв от едната ноздра. Теч от двете ноздри е по-вероятно да се дължи на инфекциозни заболявания или нарушения в кръвосъсирването. Ето някои от най-честите причини за кръвотечение от носа.

Самонараняване

Всички си бъркаме в носа. Някои предимно насаме, други и на публични места. Това е тик, навик, който трудно се изкоренява. Предизвиква се от дразнене на лигавицата на ноздрите. По-силното чоплене може да я разрани. Това е механизмът на кръвотечение при децата. Другата много честа причина, особено при по-малките, е чуждо тяло. Те са склонни да вдишват или да слагат в ноздрите си малки предмети. Ако кръвта не спре да тече до десетина минути, трябва да заведете детето на лекар.

Сух въздух

Носната лигавица може да се нарани и от сух въздух. Това става най-често през зимните месеци, когато в дома се отопляваме с парно, което изсушава въздуха. А навън има много ниски температури. Силният студ също влияе изсушаващо. Така се създават условия за разкъсване на кръвоносни капиляри. Може да се засегнат и двете ноздри. Допълнително предразполагащи към кървене са острата хрема и пушенето. Най-добре е да спрете с цигарите, а така също и да овлажнявате въздуха в помещенията, в които спите. Наблегнете на витамин С. Той укрепва капилярите.

Хронична хрема

Хроничното възпаление на носната лигавица води до различни нарушения в нея. Първоначално тя се удебелява, а впоследствие изтънява. И в двата случая има предразположение за кървене. Хроничната хрема най-често се появява в резултат на алергии. Важно е да се отбележи, че едно от най-разпространените лечения се основава на свиване на капилярите. Това обаче в дългосрочен план води до изтъняване на лигавицата и увеличаване на риска от кръвотечение. Ако хремата не ви минава повече от две седмици, отидете при специалист уши-нос-гърло. Не се самолекувайте.

Прекаляване с разреждащи кръвта лекарства

Прекаляването с дозата на лекарствата, приемани за разреждане на кръвта, също може да провокира кръвотечение от носа. Най-добре следвайте инструкциите на лекаря.

Нарушения в системата за кръвосъсирване

Кръвотечение от носа може да се получи при внезапна проява на хематологични разстройства или заболявания на кръвта. Най-типично това са състояния, които протичат със спад на тромбоцитите - клетките, които отговарят за съсирването. Това може да се случи при алергизиране на кръвта, реакция към някои антибиотици, някои автоимунни заболявания, например лупус еритематодес; кръвни заболявания като болест на Вилебранд. Не трябва да се пропуска и срив на всички линии кръвни клетки, не само тромбоцити, но и червени, и бели кръвни телца. Т.е. кръвоизлив, анемия и внезапно рухване на имунната система. Наблюдава се при левкемии. Ако кръвоизливът не спира повече от час, задължително трябва да се консултирате с личния лекар и с интернист.

Нещо много важно: съществува опасност от токсичен шок за всички, които забравят да махнат памучето, с което са запушили носа си при кръвотечение. То може да седи в носа не повече от един-два часа. След това има реална опасност от септичен шок.