Сексуалната активност след сърдечен инфаркт е важен елемент от общата рехабилитация. За съжаление немалко болни преустановяват своя сексуален живот поради страх от нов инцидент и не търсят съвети от лекар от неудобство и предразсъдъци.

Американски учени са изработили препоръки за сексуално поведение след сърдечен инфаркт. Според тях сексуалният живот е уместно да се поднови 6-8 седмици след инцидента, защото в първите 2 седмици рискът от нова сърдечна атака е около 2,5 пъти по-голям. Най-важно за преодоляване на бариерите и страха е пациентът да се консултира с кардиолог и да проведе стрес тест, който определя физическата годност и дава отговор на въпроса има или няма влошено кръвоснабдяване на сърцето. Този тест се прави след втората седмица след инфаркта и ако резултатите са добри, лекарят може да разреши нормален сексуален режим веднага. Натоварването, което пациентът преодолява по време на стрес теста, трябва да бъде поне един път и половина по-голямо от това, което се очаква по време на полов акт. Най-добрият вариант е, когато на болния е проведена коронарография и е възстановено кръвоснабдяването на стеснените и запушени съдове чрез посавяне на стентове или байпас операция.

Препоръките са първоначално сексуалният живот да бъде възобновен с обичайния  партньор. При пациентите, преценени като нискорискови, честота на сношенията може да е като при здрави на съответната възраст.