За да отговорим на въпроса кашля ли се след смяна на цигарите, аз смятам, че трябва да кажем първо какво съдържат цигарите. Повече от пушачите биха отговорили - тютюн. Да... и в оттговора на този въпрос възниква въпрос - при какви условия е расъл тютюнът, който се съдържа в цигарите, какви вещества са попадали върху листата му, които при изгарянето може да дразнят дихателните пътища. Отговорът на този въпрос е труден. Но оказва се обаче, че в цигарите не се съдържа чист тютюн. Основна съставка е тютюневото фолио, което съдържа целулоза.

Фолиото повишава скоростта на горене на цигарата. Добавят се също и овкусители, които придават по-мек вкус на цигарата, добавят се и аромати. Всички тези добавки са различни като качество и количество в различните цигари, поради което при смяна на цигарите се появява кашлицата като защитен механизъм за очистване на дихателните пътища от попадналите в тях нови и непознати за тях вещества.

Аз бих посъветвала читателката да спре тютюнопушенето, а не да се връща към старите цигари, защото кашлицата е един от симптомите, с които се проявява като начало хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), или както я наричаме болестта на пушачите. Бих я посъветвала да се консултира с пулмолог, за да се изследва функцията на дишането и да се потърси причината за появилата се кашлица.