Повечето родители имат забавни спомени за това как малките им деца не искали да ядат. Единици обаче могат да разберат как се чувстват майката и бащата на 2-годишната Табита Стютърд.

Малкото много усмихнато и жизнерадостно момиченце не им дава дори да се приближат с лъжица в ръка. Цял живот тя не е хапнала нито залче, разказва „Дейли Мейл".

Най-много момиченцето да се излъже да загризе малка бисквитка, но дори това й отнема поне 20 минути.

След като се видели в чудо, лекарите прибягнали до алтернативен вариант. Те сложили специална тръба чак в стомаха на Табита, чрез която родителите й я хранят с висококалорично мляко, за да й осигурят необходимите хранителни вещества на ден.

Родителите Майк (42 г.) и Вики (39 г.) искат да изпратят дъщеричката си в австрийска клиника, където се надяват да я излекуват. Лечението обаче струва 15 000 лири, а Здравната каса на Великобритания отказала да плати разноските.

Храненето на Табита през тръба струва по 9 000 лири на година. Родителите, заедно с по-малкия брат на момичето - едногодишния Брейди, са твърдо решени да съберат сумата. Дори са направили Фейсбук група Help Tabitha Eat (Да помогнем на Табита да яде).

„Тя е малко щастливо дете, което се справя с голям товар. Много е смела", казва майката Вики, която обаче се притеснява, че колкото по-дълго дъщеря й се храни с тръба, толкова по-зависима от нея ще стане.

Табита е родена с рядко заболяване, заради което двете полукълба на мозъка й не са свързани правилно. Лекарите не смятат, че това е причината за отказа й да се храни.

Детето започва да се учи да ходи и да говори, а вероятно чак когато порасне ще се появи и обяснението защо не иска да се храни нормално.

Докторите са на мнение, че може да се наложи да се храни с тръба до края на живота си. Родителите се опасяват, че това ще се отрази лошо на развитието на детския организъм и не искат да се примирят, а продължават да търсят нови начини за лечение.

Според говорителя на регионалната здравна каса на Острова няма нови доказателства, че случаят на Табита е специален и досегашният пакет услуги, които държавата й плаща, е съвсем адекватен.

Табита със семейството си. 
Снимки: Дейли Мейл
Табита със семейството си. Снимки: Дейли Мейл