Човекът е създаден за живот до най-малко 100 години, стига да не стане жертва на насилие или нещастен случай. А начинът на хранене е най-достъпният и най-важен начин за поддържане на физическата сила и жизнената енергия. Това се твърди в Ней Дзин, най-древния източен медицински трактат.

Как да използваме китайската диетична система за лечение и профилактика, разкрива седмият том на "Енциклопедия алтернативна медицина", която ще излезе заедно с броя на вестника на 23 юни, сряда.

Дори употребяваните подправки не са само въпрос на кулинарна хармония, а са впрегнати да придават на храната специфични лечебни свойства. Например традиционният за тази кухня джинджифил свалятемпературата, когато е добавен към рибно ястие. Но само на пръв поглед е елементарно, всъщност кои точно блюда и в какъв комплекс ще се “предпишат”, зависи от много други фактори, разказва новата книга от поредицата.

Хранителният режим е един от основните лечебни подходи в традиционната китайска медицина наред с акупунктурата, билколечението, масажите и лечебната физкултура. И четирите са подробно и достъпно обяснени.

Източната школа използва храните, за да поддържа тялото във вътрешна хармония и в състояние на баланс с околната среда. Съчетаването им обаче зависи от времето, сезона, географската област и специфичните за пациента дисбаланси, дори в емоционален план. Любопитно е, че силното желание за определени храни е знак за дефицит, който трябва да бъде лекуван Примери и практически съвети можете да научите от поредната книжка за здраве без лекарства.

В теорията за китайските лечебни храни петте елемента - основните субстанции вода, дърво, земя, огън и метал, символизират основните качества на вселената. Те се свързват с вътрешните органи на тялото и с петте основни вкуса.

Традиционната китайска медицина взема предвид всички особености на човека, а не конкретен симптом или оплакване. Според някои тя лекува определени хронични заболявания по-ефективно от западната медицина. Като плюсове се изтъкват нейната комплексност, това, че съсредоточава върху първопричината за болестта, не разчита на фармацевтични продукти и често е по-евтина от стандартното западно лечение.

Най-популярната в Европа и Америка китайска лечебна практика е акупунктурата. Погрешно обаче се схваща само като метод за овладяване на болка. От излизащото в сряда томче ще научите за всичките й приложения. Както и за другите източни методи като масаж и традиционно китайско билколечение. От около 700-те прилагани растителни препарата над 100 са изследвани и са определени като ефективни и по стандарта на западната наука.

Следвайки поредността на буквите, съставителите се спират и на целебните свойства на копривата, котешкия нокът, лайката, за която само си въобразяваме, че знаем всичко.

Но честно казано, се изненадваме още като чуем от специалистите, че лечебните й варианти са два - римска и немска. При първа среща със синьото на цвят етерично масло пък мнозина се стъписват и питат дали не е развалено.

Нищо подобно, дължи се на съдържащото се вещество азулен. Под формата на концентриран маслен екстракт може да се съхранява цяла година. Как да го приготвим сами? Нужни са 60 г пресни цветове, наричани на Запад клепачите на Балдер - скандинавския бог на светлината. В колко зехтин да ги сложите и как да използвате лековитата смес - в седмата книжка на поредицата за алтернативнамедицина. Тя е и пътеводител в терапиите при колит, колики, коклюш, конюнктивит, кървене от носа, лаймска болест, круп, тромби, проблеми при кърмене.

Оказва се, че много практики от народната медицина имат своето обяснение и се практикуват от различни култури.

Сред методите, които помагат, са лечение с билки, ароматерапия, масажи, йога, медитация, мобилизиране на силите на организма да се справи сам. Не е подмината и ролята на витамините. Ако често ви тече кръв от носа например, можете да си помогнете, като наблегнете на витамините С и Е. Приет вътрешно, първият укрепва съединителната тъкан и подсилва стените на кръвоносните съдове.

А леко намазване на лигавацита с витамин Е я поддържа влажна и така служи за профилактика на кръвотечението. Друго достъпно препоръчвано средство срещу кръвотечение от носа е овлажняване на въздуха.

Практическите съвети и в седмия том са стотици. Те ще ви въоръжат с алтернативен арсенал и срещу болките в корема и очите, ще ви дадат избор при терапиите.

nКакво се препоръчва при кисти на яйчниците, които, оказва се, могат да бъдат безобидно временно състояние в предменструалните дни, и кога са тревожно заболяване, ще можете да научите от вестника във вторник. (24часа)

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС. Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected],

или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони

02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected]. Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.