Българинът прекалява с консумацията на олио. “Понеже мазнината е растителна, много хора вярват, че е напълно безвредна. За деня обаче не бива да е над 10% от общия енергиен прием, а у нас стига 13-16%.” Това предупреди проф. Стефка Петрова на семинар за връзката между храненето и рака. Мастните киселини, които се съдържат в олиото, се окисляват лесно. Това повишавало риска от сърдечносъдови болести и рак.

Само 5-10% от туморите са генетично обусловени. 30% от тях се провокират от храненето, предупреди проф. Петрова. 32-35% от раковите заболявания могат да се предотвратят с промяна на навиците.

Друго вредно увлечение на българите е обилното солене. То също може да отключи онкозаболяване.

Много горещите напитки пък увреждат лигавицата на хранопровода и водят до възпалителни процеси. Те пък отключват тумори.

Важна е дозата. Някои полезни вещества като кофеин или бетакаротин могат да се превърнат във вредни, ако се прекали.

Поне 2 пъти седмично трябва да слагаме на масата боб, леща или грах, за да сме здрави. Чаша червено вино също е лекарство. Ракът бяга още от плодове, зеленчуци, кафе, чай, ягоди, малини, орехи, ядки и билки. Рибата доказано намалява риска от рак.

Протеиновите диети не бива да се спазват дълго. Оптимални са 15% от общия енергиен прием. При тези диети обаче протеините надвишават 60%. Рискът е за рак на стомаха и ректума.