Кисти на яйчниците - това промърморване на лекаря по време на преглед може да изправи косата на всяка жена. Всъщност те се появяват и изчезват редовно като част от нормалния менструален цикъл, обяснява излизащият утре с "24 часа" 7-и том на енциклопедията на алтернативната медицина. Кистите представляват нещо като балончета с течност в яйчниците или по тяхната повърхност. Могат да се превърнат в здравословен проблем, ако останат в яйчниците, уголемяват се и предизвикват болка.

Освен безобидните функционални кисти е възможна появата и на неопластични (новообразувани) доброкачествени. Те се появяват, когато несвързани с овулацията клетки в яйчниците започнат да растат аномално. Подобни кисти трябва да бъдат проследявани от лекар.

Често се наблюдава и синдромът на поликистозния яйчник, при който "балончетата" са множество. Смята се, че роля играе хормоналният дисбаланс. На лекарите прави впечатление, че често става дума за пълни жени, които имат и високи нива на инсулина - регулиращия кръвната захар хормон. Поликистозата често води до нередовна менструация, прекомерно окосмяване, а понякога и до безплодие. При момичетата в пубертета образуванията може да са резултат на генетичното разстройство синдром на Маккуин-Олбрайт. За него е характерен аномален растеж на костите, обезцветяване на кожата и ранен пубертет. Кистите са причина и за преждевременното полово съзряване. Учени предполагат, че между генетичните промени, свързани с риска от диабет тип 2, и поликистозата има връзка.

Рискът от патологични образувания зависи главно от общото здравословно състояние на жената. Влияят и теглото, хранителният режим, наследствеността и начинът на живот. Често основни виновници са стресът и тревожността Лечители и психотерапевти са убедени, че ненамерилите проява творчески способности и потиснати емоции като вина и гняв също водят до проблеми с яйчниците.

Кистите невинаги дават сигнали за себе си. Но могат и да предизвикват подуване, болки и кървене. Други симптоми са нере-довната или липсващата менструация, запекът и проблемите при уриниране - резултат на вътрешния натиск на образуванията.

Спуканите кисти пък може да предизвикат остра болка и оплаквания, сходни с тези на апандисит или извънматочна бременност. Излизащият утре 7-и поред том на "Енциклопедия алтернативна медицина" съветва незабавно да търсим лекар при:

- Внезапна остра болка в долната част на корема

- Упорита болка отдясно, придружена от гадене, треска или повръщане

- Коремна болка с вагинално течение, треска или поява на отоци

- Пулсираща болка ниско в корема по време на полов акт, изхождане или физически упражнения.

Повечето кисти се откриват по време на рутинни прегледи при гинеколог. Чрез изследване с ултразвук може да се определи мястото, големината и евентуално видът на кистата. Когато са с диаметър под 4 сантиметра, се смятат за нормални при жени в предменструално състояние. Лекарите преглеждат внимателно кистите, за да се уверят, че те не са фиброидни тумори или рак. При съмнение за тумори или рак се изследва взета по хирургичен път тъкан. За предпазване от кисти алтернативните школи обръщат внимание на храненето. Препоръчват да се спрат алкохолът и кофеинът, да се ограничават захарта, медът, изделията от бяло брашно. А да се набляга на храни с витамин А и каротеноиди (на които са богати морковите, доматите, зелените салати), пълнозърнестите продукти, в които има витамин В, водораслите.

В книжката са посочени и подходящи хранителни добавки и билки, които стимулират хормоналния баланс, стабилизират кръвната захар и укрепват имунната система.

Сред лечебната флора за въздействие върху образуванията по яйчниците са популярните у нас жълт кантарион, бял равнец, глухарчето, малината и още 13 растения за борба с кистите, сред които е и канелата.

Конкретната терапия обаче задължително трябва да определи компетентен специалист.

За намаляването на стреса алтернативната медицина препоръчва йога, медитация, дихателни техники. Според лечители жените, жертва на сексуален тормоз, страдащи от ниско самочувствие или измъчвани от вина и гняв, може да се окажат по-податливи към проблеми с яйчниците.

За лечението на кистите традиционната китайска медицина използва акупунктура, акупресура, хранителни и билкови лекар-ства. Аюрведическата медицина, хомеопатията, натуропатията също дават конкретни съвети чрез подбора в енциклопедията. Тя насочва и как да се справим с оплешивяването.

Срещу косопада се препоръчват витамините от група В и особено биотинът. Обяснява се и защо помага чаят от хвощ.

Още: за тайните на китайските лечители, как да се справим с колита, тромбите, лаймска болест. А също и средства, които пазят от кърлежи и кога гадините са смъртоносни - в излизащата утре 7-а книжка за здраве без лекарства.

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС. Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected],

или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840. Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони

02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected]. Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.

Тай чи – вид терапевтични упражнения. Четете следващия път кои болести помагат.
Тай чи – вид терапевтични упражнения. Четете следващия път кои болести помагат.