Когато главоболието удари, обикновено минавате през един и същи процес: гасите лампите, лягате и взимате хапче. Но знаете ли, че някой храни могат да облекчат и дори предотвратят болките в главата? Добавете тези популярни и лесно достъпни храни към списъка с продуктите и се уверете сами, препоръчва онлайн изданието на "Уименс дей".

Печен картоф

Тази гарнитура, която ядете с вечерята си, може да спомогне намаляването на болките в главата, особено ако тя е свързана с махмурлук, разказва Ерин Палински, диетолог от Ню Джързи. „Тъй като алкохола води до обезводняване, може да доведе и до загубата калий", казва тя. „Консумирането на храни богати на съставката помагат да се отстранят главоболията свързани с махмурлука" Изненадващо, печен картоф със обелката съдържа 721 мг. калий, което го прави един от най-щедрите му източници. За сравнение, един банан съдържа 467мг.

Диня

Дехидратацията е една от главните причини за главоболието, обяснява Стела Метсовас, диетолог от Калифорния. Затова вместо да взимате хапче другия път като ви забумти главата, посегнете към храни, които са богати на вода, като динята. „Водата, която се съдържа в плодовете и зеленчуците съдържа жизнено важни минерали, като магнезий, е ключова при борбата с главобола", твърди експертката. Други храни с високо съдържание на вода са ягоди, краставици, пъпеши, супи, овесени ядки, домати и зелена салата.

Кафе

За кафето се говори, че е здравословно векове наред, но дали слуховете са верни? Да, но в умерени количества, казва Ерин Палински. „Алкохола разширява кръвоносните съдове, като така засилва болките в главата", обяснява тя. „Тъй като кофеинът смалява кръвоносните съдове, той помага с борбата срещу болките". Но прекалено много кафе пък може да влоши нещата. Палински добавя: „Тъй като кафето е диуретично, то може да доведе до обезводняване и така да увеличи болките в главата". Изводът: една чаша кафе на ден може да намали главоболието причинено от алкохол, но консумирането му в големи количества не е най-добрия начин да се отървем от главобола.

Пълнозърнест хляб

Тези, които са на диета, която ограничава въглехидратите, трябва да внимават: недостатъчното им консумиране може да доведе главоболието. „Когато следвате диета ниска на въглехидрати, изчерпвате запасите от гликоген, които са главният източник на енергия в мозъка", обяснява Палински. „При намаляването на енергията към мозъка, тези диети водят до болки в главата". Когато ви заболи главата потърсете здравословни въглехидрате, като пълнозърнест хляб, плодове или кисело мляко. Като добавен бонус тези храни помагат и за поддържането на добро настроение, тъй като съдържат серотонин, хормонът на щастието.

Бадеми

Според проучвания, магнезия, който се съдържа в бадемите, може да помогне срещу главоболието, като облекчи кръвните телца. Според някои учени дори тези, които страдат от мигрена, могат да намерят облекчение като следват режим богат на магнезий. Храни, които са богати на съставката, са бадеми, кашу и кафяв ориз.

Кисело мляко

Болките в главата могат да са признак, че тялото ви се нуждае от калций, разяснява Мецовас. „Мозъкът се нуждае от калция, за да функционира првилно", добавя тя. „Консумирайте много храни богати на калций, като най-обикновеното кисело мляко".

Спанак

Храната, която прави Попай моряка силен, може да помогне и на Вас. „Доказано е, че спанака намалява кръвното налягане, помага с махмурлука и намалява главоболието", казва Палински. „Опитайте да използвате спанак вместо маруля за салатата и това може да доведе до облекчение от мъките свързани с главобола".