Летен вирус пали гърлото, съобщиха джипита от столицата. Повишен е броят на пациентите, които търсят лекарска помощ с висока температура - 38-39°, потвърди д-р Бисер Георгиев. Оплакват се от възпалено гърло, отпадналост и втрисане. Инфекцията често е съпроводена с лека кашлица. При по-тежките случаи се стига до бронхит като усложнение. Вирусът тръшка както деца, така и възрастни, поясни д-р Георгиев.

Много хора изобщо не ходят на лекар, а търсят начин сами да се справят.

Летният грип преминава в пневмония, сигнализираха читатели на “24 часа”. По думите на д-р Георгиев обаче такива усложнения не са чести.

Сравнително спокойно е в белодробната болница “Св. София” в столицата, каза д-р София Ангелова, пулмолог. Тя обаче потвърди, че летен вирус обикаля из страната.

В пулмологията се готвят за обичайните през лятото пневмонии. Болестта дебне онези, които прекаляват с климатика.

Вече зачестяват и типичните за лятото норо вируси. Те са свързани със стомашно-чревни разстройства. Повръщането и диарията са неприятни, но по-опасното е, че обезводняват тялото и отслабват имунната система. Антибиотици се изписват само ако организмът не започне да се справя сам до 3-ия ден. Това означава, че инфекцията е станала бактериална.

СТАТИСТИКА

352 болници с 50 041 легла има у нас в края на 2009 г., съобщи вчера националната статистика. В бройката не влизат ведомствените лечебни заведения.

През миналата година леглата в болниците са се увеличили с 1,2 на сто. Расте и броят на лекарите - на трудов договор в здравните заведения практикуват 27 988.

Стоматолозите са 6493, а медсестрите - 31 961. (24часа)