Още на пръв поглед Лили Димкова - дъщеря на легендарния лечител Петър Димков, изненадва с две неща - никой не ще й даде годините, но всеки ще забележи една особена одухотвореност. Тайната е, че художничката медитира. Дори подозирам, че някога двете с Людмила Живкова са практикували медитация. Лили отдавна е обещала да ме научи на медитацията и сега, като прочетох осми том на енциклопедията "Алтернативна медицина", се чудя защо съм отлагал толкова време.

Медитиращите по-рядко страдат от безпокойство и депресия, изпитват по-голяма радост от живота и имат прекрасни отношения с околните. Медитацията е дълбока релаксация и усещане за равновесие.

Медитацията е важна терапия на паническо разстройство, на язви, колити, хронични болки, псориазис и дистимия (лошо настроение). С нея може да се регулира и високото налягане, да се предотвратят сърдечни пристъпи, атеросклероза, артрит, рак, безсъние, мигрена. Тази терапия е помощник при алергии и астма поради ролята на стреса за тези състояния. Доказано е, че намалява симптомите на паркинсонизъм, множествена склероза, епилепсия. Тя е ефикасно средство за лечение на коронарните артерии, за отказване от тютюнопушене, както и за преодоляване на алкохолната и наркотичната зависимост.

Как се практикува медитацията и какво лекува, как да се концентрираме - всичко нашироко и ясно е обяснено в осми том на енциклопедията "Алтернативна медицина", която "24 часа" пуска по реповете утре.

Книгата разнищва и дава отговори на една често болезнена тема - махмурлука. Ще научим, че той изчезва след пиене на много вода и течности, на храни, богати на витамин С и В, които ускоряват отстраняването на алкохола от тялото. Портокалите, гуавата, грейпфрутът и ягодите са богати на витамин С, а рибата, бобовите и пълнозърнестите продукти са богати на витамин В. Коктейл от портокалов сок (1 чаша), сок от ананас (1 чаша), киви (един плод), обогатена с витамин В хранителна мая (супена лъжица) и мед (1 супена лъжица) ще възстанови тялото от махмурлука.

Голям ефект дава и двукратен прием на смес от морковен сок (240 мл), сок цвекло (30 мл), сок целина (120 мл) и магданоз (30 мл).

Китайците пият пресен сок от мандарина и изяждат по десет ягоди за премахване на махмурлука.

В цял свят традиционните храни за облекчаване на махмурлука имат някои общи съставки - яйцата, шкембето, пикантните подправки, силните супи, плодовите и зеленчуковите сокове. Всички тези храни набавят витамини, минерали и други хранителни съставки, които тялото губи, докато преработва алкохола.

Аюрведически антидот на алкохолното отравяне е една чаена лъжичка тикта (или смирна, алое вера или судхаршан) с топла вода три пъти дневно. Хомеопатичен антидот пък е Нукс вомика (Strychnos nux vomica).

Чай от кисел трън укротява махмурлука.

Чай от глухарче и репей с екстракт от тинтява, джинджифил на прах и мед пък облекчава гаденето. Главоболието отминава с чай от полегнала гаултерия (Gaultheria procumbens) с лют пипер (Capsicum). А чай от бял трън намалява алкохолната токсичност в черния дроб.

Хидротерапия също е изпитано средство - изпива се чаша вода с активен въглен на прах преди лягане. Това води до абсорбирането на алкохола в корема и намаляване на симптомите на махмурлук.

Как се поражда махмурлукът и какви други средства има срещу него, вижте в осми том на енциклопедията "Алтернативна медицина".

Тя отделя сериозно място и за три вида масаж - масажна терапия за бебета, при бременност и масаж с камъни.

Масажът за бебета е въведен в САЩ официално като терапия. Вече е доказано, че преждевременно родените бебета, върху които се прилага масаж, наддават повече и се развиват по-добре неврологично от бебетата, които не са масажирани. През 1986 г. се основава Международната асоциация за масаж на новородени, която през 2000 година вече има двайсет и седем клона по цял свят. Всичко по темата разкрива осми том на енциклопедията, която излиза утре. И не само това.

И масажът на бременните жени бързо печели популярност на Запад, защото поддържа доброто физиологично и емоционално състояние на майката и на плода. Различни видове масажна терапия - сред които шведският масаж, дълбокотъканният масаж, невромускулната терапия, движението и източните терапии - могат да се прилагат през цялата бременност, както и по време на раждането и на следродилния период.

До какво води масажът с камъни, официализиран през 1993 г. от Мери Нелсън-Ханиган от Аризона. Терапията с 54 горещи камъка, 18 замразени камъка и един със стайна температура отваря енергийните канали (чакри) в тялото, отприщва спомени и предизвиква духовно лечение.

Терапия с камъни стимулира кръвообращението и самоизлекуването, омекотява и отпуска мускулите, спомага за освобождаването на токсини от мускулите, предизвиква дълбока релаксация, освобождава от стреса, създава усещане за умиротворение и духовно благоденствие.

Канили сте се да си купите магнитна гривна, ама нещо ви възпира. Не се бойте, магнитът пъди болката.

Осми том на енциклопедията "Алтернативна медицина" обяснява защо, както и кои са ползите от магнитотерапията. Енциклопедията описва и женската билка - малината. Отварата й се пие през бременността, за да се увеличи млечността след раждането. Чаят от листа на малини регулира менструалния цикъл. Прилагат го и при стомашно-чревни смущения, при болест на дихателните пътища, на сърдечносъдовата система, при ранички в устата и гърлото..

Но научната бомба, която САЩ оповестиха през 1999 г., е, че плодовете на малината имат антиканцерогенен ефект и лекуват рака. Осми том обширно разказва за това. Както и за други здравословни проблеми, като например как се гони лошият дъх в устата или лошата миризма на тялото. Или какво лекува лудото биле (беладона). А марихуаната? Какво е лимфен дренаж. И още, и още - над 20 болести, билки и техники за лечение.

Освен стимулиращото и релаксиращо въздействие масажът подпомага връзката родител–бебе.

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС. Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected],

или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони

02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected]. Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.