"Отидох за операция на окото в Окръжна болница "Света Анна" в София, но тя се оказа несполучлива и сега не виждам изобщо с него." С това оплакване в редакцията дойде Борис Попов, на 82 г. Причината да ослепее според пациента е това, че всъщност е било оперирано грешното око.

Пенсионерът работи като охрана, когато преди повече от година неизвестни лица му нанасят побой. От ударите по главата са засегнати и очите. Отива на преглед в Окръжна болница, където лекарката установява, че лявото око има разкъсани тъканни връзки и е неподходящо за операция. Определят дясното, което също е засегнато, но по-малко, за операция. В деня на интервенцията друга лекарка обаче подготвя лявото око за операция. Грешката излиза наяве в операционната. Второ недоглеждане е, че е поръчана лява, а не дясна леща. "Лекарката, която трябваше да ме оперира, се ядоса много на колежката си, крещя и по телефона. След това обаче, вместо да отложи операцията, реши все пак да се пробва на окото, което вече беше подготвено. Аз се опитах да възразя на това решение, но тя ми се скара... Обидно ми беше, но нямах сили да стана и да си отида", описва преживяното Борис Попов.

Седемдесет дни след операцията той носи превръзка на окото. Уви, то ослепява напълно. "В епикризата ми обаче пише: оздравял, настъпили усложнения - няма. Как да няма, та аз не виждам", гневи се мъжът. Лекарката го канела да оперира и второто око, но той не посмял да отиде. "Дъщеря ми е лекар в Мюнхен. Когато и разказах какво ми се е случило, тя заяви, че за такова нещо в Германия докторът ще изхвърчи от работа", допълва Попов. Въпреки усилията на "24 часа" да вземе коментар от Очната клиника в болница "Света Анна" не получихме мнение за случая оттам.