Колежката, която си мие постоянно ръцете, май ви създава комплекс, че не сте достатъчно чистоплътни. А приятелят, дето по няколко пъти на ден докосва за късмет талисмана си - че за разлика от вас "заработва" щастието си.

Всъщност вие сте за завист - уравновесен, спокоен, рационален човек, пощаден от натрапливи мисли и заробващи ритуали, на които е подвластен всеки четвърти

На медицински език се нарича обсесивно-компулсивно разстройство. За достъпност го описват като болест на съмнението. Жертвата обикновено знае, че няма причина за страх, но вътрешното й аз се бои до смърт.

Това състояние е два-три пъти по-често от шизофренията и от маниакално-депресивната психоза. Преследва мъже и жени от всяка етническа група, възраст и социално положение. И понеже симптомите привличат вниманието на околните, страдалците обикновено крият притесненията и ритуалите си. Но никога не ги пропускат.

Приблизително 25 на сто от хората биват въвлечени в капана на страха през един или друг период от живота си. Много често зад етикета "чистофайница" всъщност стои вманиачаване на тема ред и симетрия.

Често проява на болест е и прекаленото миене, броене на разни неща, презапасяването, докосването на късметлийски предмети, неестествената религиозност. Робувайки на създадените от съзнанието му ритуали, човек вярва, че осуетява нещо ужасно.

 Тези компулсии (установено поведе-ние, което се повтаря отново и отново) временно намаляват стреса, но за краткото спокойствие се заплаща висока цена, предупреждават авторите на излизащата утре с "24 часа" 10-а поред книга от "Енциклопедия алтернативна медицина". Времето, прекарано в изпълнение на заклинателните действия, разстройва живота в дългосрочен план.

Звучи като нещо, което "на мен не може да ми се случи", но според лекарите много хора са на ръба, без да го съзнават. Понякога от началото на проблема до диагнозата минават 10-ина мъчителни години.

 А човек сам рядко си дава сметка, че старанието му да стане от леглото с десния крак, за да му върви, или прицелването в средата на плочката на тротора, за да не настъпва ръба, си е гранично състояние.

Прости, достъпни методи без странични ефекти могат да върнат стабилността в такива случаи.

Билколечители препоръчват за намаляване на тревожността жълт кантарион, последователите на лечението с цветни есенции на д-р Бах - бял кестен. Според китайската медицина пък обсесивно-компулсивното разстройство се дължи на отслабване на черния дроб и далака и въздействието цели да възстанови баланса.

Смес от лавандула, розмарин и валериана гонят натрапливите мисли

В това са убедени ароматерапевтите. Специфична йога техника също освобождава от безсмисления страх: дясната ноздра се запушва с върха на палеца, бавно и дълбоко се вдишва през лявата ноздра, дъхът се задържа, след което следва бавно пълно издишване през дясната ноз-дра.

Като отпор на натрапливите мисли мануалните терапевти пък прилагат отпускащи масажи на врата, гърба и раменете.

Това са само 1/18 от темите в новия том. Той се чете изключително леко заради откриването на непознати лечебни роли на традиционни храни, билки и ежедневни практики. Красноречив пример е лютата чушка.

Съдържащият се в нея капсикум я превръща в алтернативно обезболяващопри една от най-агресивните невралгии. Учени са забелязали, че лютата съставка понякога помага за намаляване на чувствителността. Това става благодарение на обезвреждане на химикал, чрез който нервите изпращат сигнали за болка към мозъка.

Алтернативни методи могат да помогнат за общото укрепване на организма като коз в борбата с невралгиите.

За здрава нервна система помага витамин В комплекс

По естествен път се набавя чрез храни, които съдържат витамини от тази група - пълнозърнести, житни зародиши, черен дроб. Есенциалните мастни киселини от рода на лененото или рибното масло също са добри помощници.

Те се наричат незаменими, защото организмът не може сам да ги произвежда. Без тях обаче се смущават нормалният растеж и работата на клетките, мускулите, нервите и органите. При продължителен дефицит се увеличават рисковете за сърдечни заболявания, рак, диабет.

Излизащата утре книга обяснява и кога отлепена ретина може да се запечата с лазер или студ, за да се предотврати ослепяването.

Друг масов здравословен проблем, който ще си намери майстора благодарение на съветите от енциклопедията, са отоците. Нарушаването на баланса на течностите в организма е по-скоро симптом, отколкото самостоятелно заболяване.

Важно е да се открият причините, за да се избере и подходящият лек. Варират от сравнително безобидни като обездвижване до сериозни бъбречни и сърдечни болести.

Парадоксално, но има и оток с хлътване - подуване, при което след притискане с пръст на меките тъкани в близост до кост се образува "дупка" с различна дълбочина.

Като най-обща профилактика на отоците натуропатите (сещате се кои са те - онези терапевти, които лекуват с природни средства) препоръчват:

- Намаляване на солта в храната.

- Ограничена употреба на алкохол, кофеин, захар и млечни продукти.

- Включване в менюто на повече пълнозърнести храни, краставици, ябълки, картофи, грозде, лук, зеле и портокали.

- Приемане на витамини C и B6 и минералите калий и магнезий.

Какво още може да се направи - в новия том с "24 часа" утре.

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС.

Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:

София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected], или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.

Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони

02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected]. Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.

КАКВО ВКЛЮЧВА ТОМ 10

В общо 96-те страници на книгата има съвети за лечение и достъпни разяснения за следните теми:

Настинка

Натуропатия (природолечение)

Невен

Невралгия

Неврална терапия

Незаменими мастни киселини

Никнене на млечни зъби

Нощна (кокоша) слепота

Нощно напикаване

Обриви

Обсесивно-компулсивно (натрапливо) разстройство

Овчарска торбичка

Озонотерапия и кислородолечение

Остеоартрит

Остеопатия (мануална терапия)

Остеопороза

Отлепване на ретината

Оток (едем)