При много хора корените на четвърти, пети и шести горни зъби могат да стърчат в горночелюстния синус (максиларен) или между тях да има тънка костна пластинка. Това не води до някакви оплаквания, но дълбоки кариеси в тези зъби, възпаление на венците около тях, зъболекарски манипулации могат да предизвикат синузит с едностранна хрема. Такива манипулации са вадене на зъб, вадене на нерв, пълнене с материал за пломби. За този синузит (одонтогенен) е характерно изтичане на неприятна миришеща материя от едната ноздра и главоболие. Тъканната реакция в кухината е такава, че бързо води до стопяване на костните стени на синуса. Тя има агресивен характер и се разпространява по кръвоносните съдчета в костните стени.

Одонтогенни синузити могат да се развият и при изваждане на зъб, когато коренът стърчи в синуса или е много близо до него. Образува се отвор между синусната и устната кухина и част от сдъвканата храна изтича през носа със зловонен секрет.

Тези синузити причиняват тежки усложнения - слепота, менингити, възпаление на клепачите. Най-често при тях се прилага хирургично лечение - почистване на синуса от възпалени тъкани и пластика на отвора към устната кухина, когато го има.