Терморегулацията е процес, който поддържа постоянна телесна температура при бозайниците (в това число и човека - от 36,5 до 37 градуса ). При понижаване на външната температура се стига до свиване на кръвоносните съдове в кожата (предимно на крайните части на тялото - стъпала, китки, лице и др.), като по този начин се запазва температурата във вътрешността на тялото, където са и жизненоважните органи. Този процес се съчетава и с усещане за студ и измръзване.

Тези възприятия не са нормални при нормална или повишена външна температура и могат да се срещат при някои заболявания.

На първо място това са пациенти с остра или хронична артериална недостатъчност, при които не достига артериална кръв до долните крайници (при стеснение или запушване на артериите на краката). Това води до недостатъчно затопляне на тъканите на стъпалата и до усещане за студ. При тези пациенти винаги има и другите симптоми на артериалната недостатъчност - например болки, промени в цвета на кожата, рани, периодично накуцване и умора в мускулите при натоварване.

При други пациенти имаме функционално повишена чувствителност на малките съдове (микроциркулацията) към студови дразнители и по-продължителни епизоди на чувство на студ, изтръпване, побеляване или посиняване на пръстите на ръцете и стъпалата. Такива пациенти са с болест или синдром на Рейно - повишена реактивност на вегетативната нервна система към студови дразнители. Често се срещат при работещи с вибрации.

При трета група пациенти обективно няма данни за понижена температура на пръстите и стъпалата, а те имат само субективно усещане за измръзване поради дразнене на влакната, възприемащи усета за студ в периферните нерви. Такива заболявания са дископатия и радикулит с периферни нервни засягания, полиневропатии при диабет, злоупотреба с алкохол или други интоксикации и някои други неврологични заболявания.

При пациенти с такива оплаквания на първо място трябва да се изключи органично или функционално съдово заболяване от ангиолог или съдов хирург (като при първите две групи пациенти). Ако няма данни за съдово заболяване, трябва да се направи консултация с невролог и да се проведе лечение на неврологичното заболяване.