Гастроезофагеалният рефлукс е състояние, засягащо стомаха (gaster s. ventriculus) и хранопровода (езофаг) и се изразява с връщане (рефлукс) на стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода. По-сериозна болест на рефлукса е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която се проявява, когато долният сфинктер на хранопровода, който разграничава стомаха от хранопровода, се отваря спонтанно за различни периоди от време или не се затваря добре и стомашното съдържимо, което се връща в хранопровода, може да предизвика възпаление (езофагит) и се проявява с киселини, парене и болка зад гръдната кост, което влошава качеството на живот на пациентите.

Гастроезофагеалнорефлуксната болест може да се прояви и чрез симптоми от страна на белите дробове, което става причина пациентите да постъпват в белодробните клиники и отделения. Най-често се проявява с хронична кашлица, т.е. кашлица с продължителност повече от 8 седмици. Ако не се повлиява от проведено адекватно антибиотично лечение, ако не става въпрос за постназално стичане (в 52% от случаите), ако направените изследвания изключват бронхиална астма (50% от случаите), то трябва да се мисли за гастроезофагеалнорефлуксната болест. В такива случаи съветвам да се направи консултация с гастроентеролог.

Рефлуксът на стомашно съдържимо може да доведе до аспирация и развитие на аспирационна пневмония, може да предизвика пристъпен инспираторен задух, предимно нощно време. Изключително важно е навреме да се потърси лекарска помощ с оглед ранно диагностициране и провеждане на лечение.

За да има резултат от лечението на гастроезофагеалнорефлуксната болест, трябва да се промени и начинът на живот. Спирането на цигарите и ограничаване на алкохола, избягване на запържени и тлъсти храни, често и по малко приемане на храна, активна физическа дейност, позитивно мислене и добра хармония със себе си и околните са сигурен начин да се избегне гастроезофагеалнорефлуксната болест.