Алергията е променена реактивност на организма както към външни, така и към вътрешни дразнители. Дължи се на реакция на изработени от организма антитела от клас IGE или сенсибилизирани клетъчни елементи с попаднал алерген. В резултат на това се отделят т.нар. медиатори на алергичната реакция (хистамин, серотонин и др.), които причиняват голяма част от симптомите.

Алергените са няколко групи - битови, поленови, плесенни и т.н., като слънчевата алергия може да се причисли към т.нар. физикална алергия. Тук спадат още алергии като студовата и др. По механизъм на поява тя не е истинска алергия, защото не се осъществява реакцията алерген - антитяло.

Най-общо може да се каже, че под влиянието на слънчеви лъчи или силна светлина се отделя хистамин, който е в основата на алергичната реакция. Характерно за слънчевата алергия е появата на обрив по откритите части веднага след излагане на слънце или силна светлина. Нарича се още “слънчева уртикария”. По литературни данни тя се появява по-често при жените и е сравнително рядка. Изчезва веднага след преминаване на сянка. Може да се появи при хора, приемащи някои медикаменти, наричани "фотосенсибилизатори" или при третиране на откритите части по друг повод с някои мазила (които не са слънцезащитни кремове).

Доказва се с т.нар. фототест, при който ограничен участък от кожата се облъчва с УВ лъчи. Напоследък поради честото използване на солариум, особено от млади хора, този тип алергия се наблюдава по-често. Друга проява на реакцията към слънцето е т.нар. фотодерматоза. Тя се изразява с еритем (зачервяване) най-често по деколтето. Появява се известно време след излагане на слънце. Характерно е, че не се появява по лицето. Представлява освен зачервяване със сърбеж и поява на малки мехурчета. Симптомите продължават няколко дни, може да рецидивират при всяко повторно излагане на слънце.

Друга проява е т.нар. полиморфна фотодерматоза, която най-често по литературни данни се появява при млади хора. Проявите са същите, както изброените по-горе, но може да се появи и по лицето.

Пациенти, които знаят за състоянието си, е хубаво да проведат предсезонна подготовка с антихистамини, предписани от алерголог, както и с производни на витамин А. При първа поява на алергията също е добре да се приема антихистамин и да се премине на сянка. Добре е при излагане на слънце да се предпазваме с кремове с висок слънцезащитен фактор, които да се нанасят половин час предиизлагането на слънце. Във всички случаи е най-добре хората, които знаят за състоянието си, да избягват излагането на силно слънце.

Слънчевата алергия във всичките си разновидности засяга най-често хора между 25 и 50 години. По литературни данни са засегнати около 10% от хората. Тя е рядка преди 18 и след 50 години. Механизмът й все още не е добре проучен, но се смята, че се дължи на УВ лъчите от слънчевия спектър.

Доц. д-р Дора Константинова, завеждащ кабинет по алергия при Националния център по заразни и паразитни болести
Тя отговаря на въпроса на Елица Йорданова
Доц. д-р Дора Константинова, завеждащ кабинет по алергия при Националния център по заразни и паразитни болести Тя отговаря на въпроса на Елица Йорданова