Пердето е сред най-честите заболявания на окото в цял свят. А операцията за отстраняването му е на първо място сред хирургическите процедури в Америка.

На медицински език дефектът се нарича катаракта. Представлява замъгляване или помътняване на прозрачната в нормално състояние леща на окото. Влошава зрението и може да доведе до слепота.

Обикновено оперативното отсраняване на пердето решава проблема - 90 на сто излизат от болницата с подобрение. Но най-успешното лечение, естествено, е да не се стига до него.

От перде пазят боровинката и китайска билкова смес по древна рецепта. Какви са препоръчителните дози, ще научите от 11-ия том на "Енциклопедия алтернативна медицина", която ще е на будките с "24 часа" утре.

Профилактиката на пердето не изисква много усилия, но понякога въпреки грижите лещата на окото променя своята структура.

При младите здрави хора е прозрачна, елипсовидна и еластична, благодарение на което се фокусира и виждаме и близки, и далечни предмети.

С годините обаче се втвърдява и човек по-трудно вижда близки предмети. Процесът е естествена част от остаряването. Започва към четирийсетата година и продължава докъм 65.

Лещата е изградена от 35% протеини и 65% вода. Белтъците започват да се разпадат с напредването на възрастта и променената тъкан образува перде. Рядкост е при младите. Сред хората на възраст 52-64 години вероятността да развият катаракта е около 50%, а след 70-ия рожден ден надскача 70%.

Възрастта не е единственият риск. Такава роля играе и натрупването на вредни химични вещества, например при използването на стероиди. Може да се получи помътняване на лещата и от ултравиолетовите лъчи или нараняване на окото. Хронични болести като диабета също могат да доведат до перде. Има риск и още при възпаление на вътрешния слой на окото (увеит) или след глаукома.

Открити са и мутации в гени, които обуславят катаракта при новородените.

Според американски офталмолози пушенето и алкохолът увеличават риска от перде. Някои изследвания добавят към неблагоприятните фактори мазните блюда и твърдят, че приемът на антиоксиданти има защитна роля, най-изявена при витамин С.

При лечение с природни средства натуропатите препоръчват увеличена консумацията на храни, богати на бета-каротин и на витамини.

Освен морковите от катаракта пазят прасковите, кайсиите, горските плодове, ягодите, цитрусите, листни зелени зеленчуци. Като добавки често се препоръчват селен, цинк, лутеин, рибофлавин, масло от черен дроб на треска, аминокиселините L-цистеин, L-глутамат и L-глицин.

Ако за профилактика на болестите на окото алтернативната медицина се фокусира главно върху начина на хранене, то при друго масово оплакване - прищипан нерв, средствата са най-вече директни. В том 11-и техниките са подробно описани, но, естествено, човек не трябва да пробва самолечение.

Нерв се прищипва най-често при преминаването му през тясно пространство. Например на местата, на които коренчетата на нервите излизат от гръбнака (междупрешленните отвори), както и в карпалния тунел, образуван от костите и сухожилията на китката.

Ако сте от щастливците, които никога не са се "сецвали", не можете да си представите сковаващата болка. В някои случаи като ударен лакът например става дума за неприятно, но кратко изживяване. Но нервът може дълго да стои прищипан от сравнително малък натиск. Това е и най-коварният вариант. Често е свързано с работата на човека.

Професиите, при които китката, ръката или рамото остават дълго в едно положение, са учебникарски пример като причина за прищипване на нерв. Същият ефект имат и повтарящите се движения. Затова обяснимо в най-голям риск са зъболекарите, музикантите, работещите на компютърна клавиатура или на конвейер, строителните работници, професионалните спортисти.

Понякога здравословният проблем налага смяна на професията заради болката, разказват лечители. Според тях акупунктурата е доказан метод за успокояване на болката и задвижването на енергията по увредените пътища. Но за лечение на прищипаните нерви може да се използва и акупунктура с електрическо стимулиране на иглите - електропунктура. Ефективни са и традиционни методи от китайската медицина.

При какъв тип прищипване помагат вендузи,а кога трябва да се разчита на билки, ще научите от излизащата утре 11-а книга от поредицата.

Тя подсказва и средства срещу "кокалчета" - деформация , от която не е пожалена дори шоколадовата газела Наоми Кембъл, и още 9 болести.

СЪДЪРЖАНИЕТО

В общо 96-те страници на 11-ия том има съвети за лечение и достъпни разяснения за следните теми:

Палец на крака, деформация

Паническо разстройство

Панкреатит

Паразитни червеи

Пародонтоза

Перде на окото (катаракта)

Пилатес

Плеврит

Пневмония

Повръщане

Подагра

Праз лук, китайски

Предменструален синдром

Прищипан нерв

Пробиотици

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС.

Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:

София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected], или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.

Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони

02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected].

Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.

Катарактата представлява замъгляване или потъмняване на лещата на окото.
Катарактата представлява замъгляване или потъмняване на лещата на окото.