Циреят в ухото е често срещано заболяване особено в летните месеци. Болката е много силна, слухът е нормален или леко намален. За да разберем заболяването и да се предпазим, трябва да знаем някои прости правила:

- ушният канал във външната си трета веднага след ушната мида е покрит с кожа, по която има косми;

- при проникване на бактерии в космените торбички се получава възпаление, т.е. цирей;

- циреят е ограничен процес с гнойна колекция за разлика от дифузното възпаление на кожата на канала;

- болката е много силна, защото липсва подкожна мастна тъкан и нервните окончания са повърхностно между кожата и хрущялната подложка.

Инфекцията е най-често стафилококова и ние сами я втриваме в космените торбички при разчесване или усърдно почистване на ушния канал.

Сърбеж в ушите има при екземи или гъбички. През летните месеци тези състояния могат да се причинят от плуване, гмуркане и затова циреят е по-чест през лятото.

При повторни циреи непременно трябва да се изследва кръвната захар. Не малко диабетици са открити за първи път от цирей в ухото. Най-честите локализации са в горно-задната част на канала или в предно-долната.

Самолечението не е от полза, а алтернативните методи усложняват заболяването. Първата работа на специалистае да почисти кожата на канала, което е твърде болезнен процес. После се използват антибиотични мазила или изтеглящи гнойта препарати. При оформена гнойна колекция се прибягва до срязване на цирея и поставяне на дрен.

Слухът може да намалее само когато каналът се затвори от процеса. В останалите случаи е нормален.

Особена форма на възпаление е т.нар. бански отит. Възниква при къпане в замърсени водоеми - море, река или басейн. Инфекцията е смесена (бактериална и гъбична). Кожата на канала е дифузно възпалена включително и външният слой на тъпанчевата мембрана. Каналът е силно стеснен и много болезнен. Слухът намалява.

В тези случаи освен локално лечение може да се използват антибиотици през устата в зависимост от инфекцията (бактерии, гъбички).

Особено е полезно всекидневното локално лечение от специалист въпреки болките. В заключение следва да кажем, че колкото по-малко си разчесваме и почистваме ушните канали, толкова по-рядко ще боледуваме от възпалителелни процеси, т.е. циреи.