Бъбреците са органи, които отговарят и имат пряко значение за поддържането на водното и електролитното равновесие в човешкия организъм.

В обичайни условия 24-часовата диуреза обикновено се равнява на приетите течности за същия период без 500-700 мл.

При болестни състояния, свързани с висока температура, извънбъбречната загуба на течност е по-висока. При работа в условия с висока температура или с висока дневна температура на въздуха обичайно нуждите на организма от течности са също повишени.

За нормално 24-часово количество урина се приема около 1500-1700 мл. Приемът на много големи количества течности при нормални атмосферни условия (4-5 литра) не натоварва много бъбреците, но все пак натоварва в някаква степен кръвното русло.

Приемът на много големи количества течности всекидневно не е показан при възрастни пациенти, които страдат от високо кръвно налягане, които са с бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и др.

Ако човек всекидневно спортува активно с обилно изпотяване, тогава е подходящ и по-голям прием на течности. В по-горещи дни приемът на 2,5-3 литра течности (в течностите се включва освен приетата вода всички останали съдържащи вода напитки - чай, кафе, айрян, супа и др.) е подходящо, ако човек не страда от някои от горепосочените заболявания.

Приемът в много по-големи количества течности нарушава фините механизми за концентрация на урина от бъбрека.

Или в заключение - в горещите летни дни не е опасно здрав човек да приема до 3 литра вода, но не съветвам такова натоварване с течности в дни с нормална температура на въздуха.