Дали супа лекува рака? Ами сок? А може ли наистина човек със силата на ума и контрол над асоциациите да победи тумора? С различните отговори на тези и много други въпроси за злокачествените новообразувания ще ви запознае излизащият утре с "24 часа" 12-и том на "Енциклопедия алтернативна медицина".

Има сведения, че емблематични за медицината личности като Хипократ и Парацелз са лекували рак чрез храна. Но не можем да сме сигурни дали е ставало въпрос за злокачествени заболявания, които като цяло се смятат за проблем на нашето време, пишат авторите на поредицата.

Съвременните биологични терапии срещу рак се появяват в началото на XX в. и с напредъка на науката непрекъснато се развиват и обогатяват. Известни са и като метаболитни лечения. Често разчитат на детоксикация (изчистване на организма от натрупани отрови) чрез клизми и укрепване на имунитета с диети и билки.

Хиляди специалисти по алтернативна медицина се посвещават на лечението на рака, макар и с променлив успех. Твърдят, че при хепиенд след биологично лечение
пациентът се чувства дори по-добре, отколкото преди да се разболее.

Всички терапии от това направление се фокусират върху укрепването на организма, за да може да унищожи изродените клетки, а не върху рака сам по себе си, както прави традиционната медицина.

Сок от пшенична трева и кълнове са в основата на хранителния режим срещу рак, разработен от Ан Уигмор. Чрез проби и грешки тя създава диетата с "жива" храна като част от личната си борба със злокачествено заболяване. Твърди, че суровите зеленчуци имат повече хранителни вещества и не съдържат изкуствени добавки като обработените храни.

Теорията на Макс Герсон набляга на консумацията на екологично чисти храни и фрешове,  клизми с кафе и детоксикация на организма с натурални добавки. Като подкрепа на метода си описва 50 излекувани пациенти. В изследване на Манчестърския университет пък се проследяват 6 случая на рак с лоши прогнози, при които пациентите се придържат към теорията на Герсон. Заключението е, че им е помогнала.

Американското дружество за борба с рака обаче предупреждава, че са възможни и нежелани стра-нични реакции.

Безспорният авторитет и лауреат на Нобелова награда Лайнус Поулинг препоръчва
мегадози витамин С.

В института на негово име в Орегонския държавен университет установяват, че хранителният режим има значение и в генно отношение. А вещества в зеленчуци като броколи, китайско и брюкселско зеле притежават силни антитуморни свойства.

Дали за здравословното състояние на човека може да се съди по неговото енергийно поле? Утвърдителен отговор дава Рандолф Стоун. Системата му е известна като „терапия на полярността". Тя препоръчва лечение с докосване (ръцете на терапевта са в роля на проводник на енергия), диета (вегетарианска заради идеята, че храна, придобита по насилствен път, съдържа повече негативна енергия) и йога (за хармония).

Макробиотиката пък твърди, че всичко, което заобикаля човека, оказва влияние върху него, включително храната и мястото, където живее. Неин застъпник е Мичио Куши, съавтор на книга с диета срещу рак - предимно пълнозърнести храни и зеленчук.

Билколечението на карциномите обхваща общата фитотерапия и китайското традиционно лечение. Учени от университета на Торонто подкрепят твърденията за
антитуморен ефект от чесъна, зеления чай, азиатския женшен, доматите.

И препоръчват допълнителни проучвания за лечебните качества на куркумата, есиака (комбинация от няколко билки), маслото от едроцветна пупалка, гъбите рейши и шийтаке, имела.

Аюрведическата медицина акцентира върху пречистването на организма и приемане на полезни храни, като в същото време се обръща внимание на всички физически и духовни преживявания на човека. Системата е призната дори от Световната здравна организация.

Като цяло алопатичната медицина е резервирана към алтернативните терапии. Практикуващите ги пък защитават правото на пациентите да имат избор. Правят уговорка, че за лаическо самолечение и дума не може да става, естествено. Както и за доверяване на самозванци.

Всичко за първите симптоми, рисковите фактори и лечебните практики при осемте най-чести вида рак - в излизащия утре с "24 часа" том 12-и. Там ще намерите и съвети за лечение на две други упорити болести. Както и справки за пчелния прашец и пчелното млечице.

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС. Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома. Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:
София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47,
или на e-mail: [email protected],
или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.

Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони
02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected].

Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.

СЪДЪРЖАНИЕТО

В общо 96-те страници на 12-ия том има съвети за лечение и достъпни разяснения за следните теми:

Псориазис
Пчелен прашец
Пчелно млечице
Пшеничен зародиш
Пърхот
Разширени вени (варикоза)
Рак на белите дробове
Рак на гърдата
Рак на дебелото черво
Рак на кожата
Рак на матката
Рак на пикочния мехур
Рак на простатата
Рак на яйчниците
Ракови лечения, биологични
Ревматизъм