"Имах болки в слънчевия сплит. Тръгнах по доктори и изследвания в Смолян, а диагнозата неясна. Случайно разбрах от съседка за Татяна, обадих й се. Невероятно, но за два дни болката отмина.

Втори случай. Малката често прави гнойни ангини и по лекарско предписание я тъпчем с цефалексин. Веднъж бузката й се поду, окото стана лилаво, отокът обхвана цялото лице. Абсцес от зъбобол, казаха лекарите и ни пратиха при специалисти в Смолян.

Детето вдигна и температура. Болката и отокът тръгнаха и към ухото, а лекарите безпомощни. Звъннах на Таня. Каза, че ще опита от разстояние.

След 20 минути болката отмина и детето заспа. И отокът спадна, нямаше нужда да вадим зъба. Трима лекари бяха свидетели, хем гледат, хем казват, че това не може да бъде.

Трети случай. Пак от разстояние помогна на съпруга ми с тежка херния. Тази жена я боготворя. Имам я като домашен лекар. А дори не съм се срещала очи в очи с нея, общуваме само от разстояние и съм я виждала само на камерата й по скайпа в интернет."
Разказът на Елза Серафимова от Рудозем е за Татяна Христова от София, която е изучила тънкостите на източната лечебна система рейки до най-високата степен мастър, което й донася дузина международни отличия и стотици излекувани у нас пациенти.

Какво Таня лекува успешно обширно разказва книгата "Най-добрите български лечители", която излезе преди месеци. Рейки манията завладява света от САЩ до Япония.

"С рейки човек мобилизира собствените си положителни сили, за да преборят болката. Рейки може да възстанови енергийния баланс и после да отключи желанието на организма сам да се пребори с болестта", обяснява мастер Христова.

Том 13-и на енциклопедията "Алтернативна медицина" отделя заслужено място на японската система за лечение. И всеки, който има интерес, трябва да прочете, а после - защо не, и да изучи лечебния метод, за да го прилага на себе си и хората около него.

Рейки е форма на терапия, при която чрез "полагане на ръце" и с помощта на определени техники за визуализация се подобрява жизнената енергия на пациента.

На японски думата означава "универсална жизнена енергия". Практикуващите откриват и отстраняват проблемите в енергийния поток на физическо, емоционално и духовно ниво.

Терапията е развита около средата на XIX век от японския учен д-р Микао Усуи. Усуи бил християнин, завладян от библейската история за Христос, който лекувал болните чрез докосване. Търсейки обяснение на тайната, той изучавал древни текстове.

Рейки учители твърдят, че Усуи открил следи, водещи към лечителските изкуства на Тибет отпреди 10 000 години. По собствените му думи Усуи преживял духовно преображение, което му позволило да лекува със собствените си ръце, черпейки от универсалната жизнена сила.

Негови последователи създават алианса за рейки едва през 1980 г., а днес по света практикуват над 1000 рейки майстори. Сред тях е и Татяна Христова от София.

Всички те могат да намалят стреса, да стимулират имунната система, да повишат енергията, а оттук и да отнемат болките и дори симптомите на много заболявания. Рейки терапията е помогнала на пациенти с остри и хронични проблеми, от астма и артрит до травми и възстановяване след операция.

Татяна успява да върне слуха на дете, да помогне на жени да заченат, да премахне болката от дископатия и какво ли не още. Тя обаче тръгва да лекува миомите, защото лекарите винаги прибягват към ножа, а много хора не искат операции.

Резултатите показват, че предизвикателството й си струва. Медицинските изследвания на миома у 45-годишна жена след лечение от 6 месеца показва, че възел от 63/82 мм е намалял на 22/29 мм, а размерите на матката от 111/73 мм е станала на 63/70. Заключението е на д-р Мария Куцарова, акушер гинеколог.

Никой няма полза от лъжата, смята Таня и непременно иска болните да си правят изследвания, за да се види има ли ефект от лечението й.

Хубавото е, че рейки е отворена система, тоест всеки може да тръгне да се учи да помага на себе си и на хората. Рейки е безопасна техника, прилагат я успешно и в болници.

В основата на системата е концепцията за енергийното поле на тялото, което оказва решаващо влияние върху неговото здраве и функциониране. Тази енергия преминава по определени канали, които понякога се оказват блокирани или отслабнали.

Как се получават нещата при рейки, разказва прецизно том 13 на енциклопедията "Алтернативна медицина". Книгата разкрива, че всъщност терапията въздейства върху системата от чакри - седемте енергийни центъра, разположени по продължение на тялото, които според учението на йога и аюрведа са свързани с нервната и ендокринната система.

Рейки майсторите обясняват, че лечителната енергия може да бъде изпратена на пациента и от голямо разстояние, като принципът на действие е същият като при молитвата. Така и Татяна от София е излекувала семейството от Рудозем.

Как да поставим началото, как лечителят с рейки полага длани, от коя част на тялото се започва сеансът, колко време се задържат ръцете, по колко сеанса да се правят и още куп въпроси намират отговори в том 13 на енциклопедията "Алтернативна медицина.

Книгата е и методично, и практично помагало, тъй като обяснява и осемте класически позиции за полагане на ръцете, за да се задейства енергийната медицина, наречена рейки.

Рейки спира болките и при ревматоиден артрит - хроничното заболяване, което възпалява и деформира ставите, тъй като енергийното лечение възстановява химичния баланс на организма.

Ревматоидният артрит води и до други нарушения - възпаление на кръвоносните съдове (васкулит), белодробни заболявания, кръвни смущения, остеопороза.

80% този артрит се хваща на възраст между 35 и 50 г. Първите симптоми са болка, подуване и схващане в ставите.

Най-често са засегнати ставите на ръцете, стъпалата, китките, лактите и глезените. Пациентите често се оплакват от болезнено схващане в ставите сутрин за около час. С времето ставите се деформират, трудно се разгъват.

Срещу ревматоидния артрит се препоръчват алтернативни терапии - медитацията, хипнозата, акупресурата и акупунктурата, насочената визуализация, релаксацията и рефлексотерапията успешно намаляват болките.

Целебни са масаж и вана с розмарин и лайка. Схванатите стави отпуска масаж с топло сусамово масло, последван от горещ душ за загряване, така че маслото да навлезе дълбоко в порите. За отпускане на ставите помагат двигателни терапии като йога, тай чи и чи гун.

Множество хранителни добавки имат целебен ефект при ревматоидния артрит. Основните са рибените масла, ензимите бромелаин и панкреатин, както и антиоксидантите витамини А, С, Е, селен и цинк.

Използват се и билки с противовъзпалително действие - куркума, джинджифил, моминска ватига, дяволски нокът, сладък корен. Локално върху засегнатите стави се прилагат лобелия и червена калина. При остри състояния хомеопатите препоръчват отровен шмак и дива тиква.

СЪДЪРЖАНИЕТО

В общо 96-те страници на 13-ия том има съвети за лечение и достъпни разяснения за следните теми:
- Ревматоиден артрит
- Рейки
- Ретинопатия
- Рефлексотерапия
- Ринит
- Рубеола
- Сексуална дисфункция
- Сенна хрема (алергичен ринит)
- Синдромна раздразнените черва (колоноспазъм)
- Синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието
- Синдром на хроничната умора
- Синусова инфекция (синуит)
- Скарлатина
- Следродилна депресия
- Слънчево изгаряне
- Соев протеин
- Сокотерапия

Най-добре направете абонамент

За да се застраховате от пропуск на някой том, най-добре е да направите абонамент за цялата поредица от 16 книги на обща стойност 60,80 лв. с ДДС. Доставката може да бъде направена еднократно на 25.08.2010 г. или на два пъти по 8 тома.

Заявки за абонамент за колекцията се приемат чрез Вестникарска група България с талон заявка в сайта www.vgb.bg, който можете да изпратите на адреса ни:
София 1504, бул. "Цариградско шосе" №47, или на e-mail: [email protected],
или на факс: 00359 2 942 2841, 00359 2 942 2840.

Плащането се извършва по сметка на "Вестникарска група България" ООД в Райфайзенбанк, както и в рекламните офиси на ВГБ. Пълна информация - на телефони 02 942 20 36 и 02 942 20 37 всеки работен ден от 10 до 12 и от 14 до 16 часа или на e-mail: [email protected].

Който не успее да си купи навреме томовете от поредицата, може да ги намери в книжарницата на Полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" №47.

Рейки работи на много фини енергийни нива или върху системата от чакри (седемте енергийни центъра, разположени по тялото).
Рейки работи на много фини енергийни нива или върху системата от чакри (седемте енергийни центъра, разположени по тялото).