Засиленото изпотяване (хиперхидроза) може да се дължи както на външни причини като повишена външна температура и влажност или физическо усилие, така и на заболяване, което налага уточняване.

Най-честите причини за този проблем са свързани с инфекции, неопластични заболявания, метаболитни и ендокринни нарушения, някои неврологични заболявания.

От ендокринологична гледна точка хиперхидроза се наблюдава при тиреотоксикоза, захарен диабет (особено при хипогликемия), феохромоцитом и при навлизане в менопаузата.

При заболявания на щитовидната жлеза изпотяването е свързано със засилената обмяна при хипертиреоидизъм и обикновено се съчетава с редукция на тегло, сърцебиене, тремор, а нерядко и с нарастване на жлезата.

В тези случаи за изключване на тиреотоксикоза е достатъчно изследване на хормоните на щитовидната жлеза и провеждане на ехография.

При пациенти със захарен диабет на лечение с инсулин или сулфанилурейни медикаменти изпотяването може да е симптом на рязко спадане на кръвната захар - хипогликемия.

Познаването на това състояние е много важно за диабетиците и за техните близки, тъй като приемането на храна, захар или сладки напитки предотвратява задълбочаването на хипогликемията, която понякога е животозастрашаваща.

Първоначалните признаци за хипогликемия са разтреперване, силно чувство на глад и изпотяване, след което настъпва обърканост и загуба на съзнание. За съжаление с напредването на заболяването диабетиците започват все по-слабо да усещат предвестниците на хипогликемията.

Затова те трябват да бъдат обучени по отношение на правилен хранителен режим и корекция на терапията при някои ситуации като повишена физическа активност, намален прием на храна и други.

Когато засиленото изпотяване е пристъпно и е в съчетание с побледняване на лицето и хипертонични кризи, има основания да се подозира феохромоцитом.

Това е най-често доброкачествен тумор, разположен в надбъбречните жлези и рядко в други части на тялото, който произвежда стресови хормони - адреналин и норадреналин.
Кризите се провокират от механични фактори като притискане в коремната област или започват спонтанно. За доказване на диагнозата е важно изследванията да бъдат направени по време на криза.

В някои случаи повишеното артериално налягане при това заболяване не е от типа на хипертонични кризи, а е постоянно високо и сравнително трудно се повлиява от медикаментозна терапия.

В периода на менопаузата жените често се оплакват от т.нар. горещи вълни, които се съчетават и с изпотяване. За облекчаване на състоянието при по-млади жени може да се обсъди хормонално-заместителна терапия или препарати, съдържащи фитоестрогени. Обикновено оплакванията потепенно намаляват с времето.