Две познати ме преследват с един и същ въпрос - могат ли да откажат пушенето, без да заставят волята си. Съседката е луднала по темата как да забави стареенето. А продавачът в бакалията се навежда и дискретно пита има ли лек за увеличена простата, та да избегнел ножа. В това време отвън мъж разлепя некролози за сина си, починал на 40 години от инфаркт.

Питащите можеха сами да си отговорят на въпросите, а младият мъж да е още сред нас, ако знаеше симптомите на инфаркта. Отговори дава том 14-и от енциклопедията "Алтернативна медицина", който предстои да излезе. Познанията в него са от няколко медицински раздела и лекарски специалности и дори прескачат от съвременната до тибетската терапия.

Този том не е за пропускане, вижте съдържанието му. От него хората от третата възраст ще научат как могат да забавят стареенето. Какви хормонални добавки трябва да приемат, какъв недостиг компенсират мултивитамините, калцият, магнезият, цинкът, желязото и други микроелементи, защо коензим Q10 е полезен при сърдечни болести, кои илачи подобряват работата на мозъка.

Билкотерапията също е щит срещу натрупаните години. Чесънът предпазва от сърдечни заболявания, сибирският женшен подпомага надбъбречните жлези и имунитета, засилва ума и физиката, лекува отслабването на паметта, хроничното изтощение и нарушените имунни функции.

Гинко билобата действа супер на мозъка и нервната система. Ефикасна е за намаляване на симптомите на болестта на Алцхаймер, депресиите, проблеми със зрението и кръвообращението. Помага и при лечението на сърцето, на инсулти, деменция, болестта на Рейно, наранявания на главата, спазми в краката, шум в ушите, импотентност поради влошен приток на кръв и поражения на нервите от диабет.

Зеленият чай има свойства на мощен антиоксидант и се използва от векове като природно лекарство в Азия. Той помага прилечението на рак, ревматоиден артрит, висок холестерол, сърдечни заболявания, инфекции и увредени имунни функции. Две чаши на ден зелен чай са достатъчни. В аюрведическата медицина билката готу колан съживява нервната система имозъчните клетки, укрепва имунната система.

Каква храна удължава живота, кои са превантивни здравни практики, как да управляваме стреса, по колко вода да пием - всичко е разказано в том 14-и.

В енциклопедията има здравни четива и за стари, и за млади. Подробно е разказано и за тай чи (върховна абсолютна сила) - древна китайска система от упражнения, произлязла от практиката на бойните изкуства. "Китайският бой със сянка" е гимнастика с най-ненатоварващи упражнения в света. Концепцията за тай чи, или за "върховния абсолют", се основава на философията за привличащите се противоположности в природата, за да се постигне съвършен баланс. Тай чи помага за доброто здраве, защото има лечебна сила. Кой и как достига до прозрението, че стресът допринася за пагубни умствени и физически болести, след като самият той се излекува с тай чи, ще разберете в сряда, когато излиза том 14-и на енциклопедията "Алтернативна медицина".

Една медицина не говори за болести, а за дисхармония в тялото - тибетската. Нейната цел е да постигне хармония на личността и организма. Така особено успешно се лекуват хронични заболявания като ревматизъм, артрит, язви, астма, хепатит, разстройства на нервната система. Като много други алтернативни терапии и тази е холистична, т.е. лекува личността като цяло и стимулира организма за здравословен живот на всички нива. Диагностиката започва от сложна система за измерване на пулса, която включва тринайсет различни позиции и възможност за повече от 300 вида отчитания. Друго средство за диагностика е преглед на урината (цвета, мириса, парите, мехурчетата) и на езика.

Тибетските лечители предписват лекарства и препоръчват операция само като крайна мярка. Основно лечението се придържа към промяна на живота и на хранителния режим. Минималният срок за обучение на тибетски лечител е седем години.