- "24 часа" добре откри първи и писа неведнъж за Иван Качов, но защо си поместил в книгата "Най-добрите български лечители" телефоните и адресите - и неговите, и на останалите", скастри ме оня ден познат.

- За да не звънят хората в редакцията, а да се обаждат директно на лечители като Качов и те да им помагат.

- Така е, но преди чудодейните капки на Качов стигаха до нас, а сега трябва да се чака - обясни притесненията си човекът.

Вярно е, над 2000 са в списъка на чакащите сега да получат билето на Иван Качов - екстракт от 18 билки, които разтварят плаките в кръвоносните съдове и предотвратяват инфаркт и инсулт. Преди капките бяха само за видни доктори, шефове на болници, министри, бизнесмени. Сега те са малцинство в необятния списък на хората, желаещи да пият от билковия екстракт. Защото цярът е спирачка на сърдечния инфаркт - главната причина за смъртните случаи у нас. Той се получава, когато една или повече коронарни артерии, които снабдяват с кръв сърцето, са напълно запушени и подаването на кръв към области от сърдечния мускул спира. Причина за запушването обикновено е атеросклерозата - натрупване на плаки по стените на артерията, или от кръвен съсирек в коронарната артерия, които капките на Иван Качов разтварят.

Наполовина ще сте победили задаващата се болест, ако знаете предварително какви рискове крие тя, какви са симптомите и как да изпреварим лошите събития. Всичко това подробно е описано в 14-ия том на енциклопедията "Алтернативна медицина".

Внимание, не прибягвайте и към билковата добавка ефедра - тя допринася за сърдечен инфаркт, припадъци, инсулт и смърт. Рискът от заболяване на коронарните артерии нараства сериозно при диабетиците - над 80% от тях умират от някакъв вид заболяване на сърцето или на кръвоносните съдове. Нерядко хората не разпознават симптомите на сърдечния инфаркт. А те са: неприятен натиск, стягане и често киселини в слънчевия сплит, болка в гърдите, която се разпростира към раменете, врата или ръцете, световъртеж, потене, гадене или недостиг на въздух. Ако човек получи някои от тях - бързо в болницата.

Биохимикът Иван Качов е намерил работещата формула, но овесът, чесънът, гугулът, лененото семе, ябълковият пектин, зеленият чай са богати на антиоксиданти и намаляват холестерола. Липата и глогът пък регулират високото кръвно налягане.

Доказано е, че хранителният режим може да предотврати заболяванията на коронарните артерии, да спре и дори да обърне развитието на атеросклерозата. На такъв обрат се радват болните, потърсили помощ при диетолога д-р Георги Гайдурков - най-добрия ученик на Лидия Ковачева, фантастичните резултати (и телефоните) на когото също са описани в книгата "Най-добрите български лечители". Неговата система на хранене направи ненужни всички лекарства за стабилизиране на сърцето.

Последствията от сърдечния инфаркт са тежки. До една година след него 27% от мъжете и 44% от жените умират. До шест години 23% от мъжете и 31% от жените прекарват отново сърдечен инфаркт. При преживели инфаркт вероятността от внезапна смърт е от четири до шест пъти по-голяма.

Голямото зло за сърцето са цигарите. Никотинът калцира и стеснява артериите, повишава кръвното налягане, покачва нивата на мазнините в кръвта и ускорява пулса и притока на кръв от сърцето.

Цигарите могат да се откажат, разкрива 14-и том от енциклопедията "Алтернативна медицина".

Освен катран, никотин и въглероден оксид тютюневият дим съдържа около 4000 различни химикала. За повече от 200 от тях е известно, че са токсични.

Тютюнопушенето е водеща предотвратима причина за смърт от рак на белите дробове, астма и хроничен бронхит, инфаркт, високо кръвно, инсулт и атеросклероза.

Искате да откажете цигарите, а не можете. Спокойно, том 14-и от енциклопедията разкрива как. Снабдете се с лобелия, тя се използва като заместител на никотина, а и укрепва нервната система и действа като физически релаксант.

Масарижане чрез точкова терапия на ушите и стъпалата подпомага спирането на тютюнопушенето.

От вредния навик може да се откажем чрез хипнотерапия, билки, акупунктура, медитация и др.

Хипнотерапията помага на пушача да постигне подобно на транс състояние, по време на което се открива достъп до по-дълбоки нива на съзнанието.

Ароматерапията също помага за отказа от цигарите. Вдишването на пари от екстракт от черен пипер намалява тревожността, която пушачът често изпитва.

И билките имат целебна роля. Лобелията, наричана понякога индиански тютюн, отдавна се използва като заместител на тютюна. Тя намалява силното желание за никотин, като укрепва нервната система и успокоява пушача. В големи дози лобелията може да предизвика повръщане, но средната доза (около 10 капки дневно) не би трябвало да създава проблеми. Други билки с ефект са овсига и кава-кава.

Пушачът да дъвче сладък корен. Той е полезен за черния дроб, който играе основна роля в процеса на детоксикация на организма. Десетки още хитринки срещу вредния порок ще научите от 14-и том на енциклопедията, който излиза утре по вестникарските павилиони.

Той дава рецепти и за често срещаното мъжко заболяване - увеличена простата. Преди да прибегнете до скалпела, опитайте с билкотерапия. Доказано е, че екстрактът от билката сао палмето лекува увеличена простата.

Тази билка блокира ензима, който превръща един тип тестостерон в друг. Тя има същите положителни резултати, като изписваното с рецепта лекарство Proscar или Propecia (финастерид), но без отрицателните им странични ефекти. Симптомите на ДХП се подобряват още след приемане на билката от един до два месеца, но по принцип се препоръчва по-продължителното използване.

През 2006 г. изследователи в Сан Франциско съобщават, че едногодишно изследване на сао палмето при лечението на ДХП е показало, че то е не по-ефикасно от плацебо за контролиране на симптомите на това състояние.

Йога също облекчава проблемите с простатата. Позите притискане на коляното и седнало слънце трябва да станат част от ежедневния режим на пациента. Том 14-и описва как се правят.

Пийте урината си за здраве. Енциклопедията се спира и на един, на пръв поглед странен, но практикуван от хилядолетия лечебен метод - уринотерапията. При нея човек използва собствената си урина за лекуване. Привържениците изтъкват като сведение и Притчи Соломонови от Стария завет: "Пий от водата на твоя водоем и от оная, що извира от твоя кладенец" (Притч. 5:15).

В основата е фактът, че урината е страничен продукт от филтрирането на кръвта, а не излишната вода, приета с храната и напитките. Пълната с хранителни вещества кръв стига до бъбреците, където излишните елементи образуват урината и после биват изхвърлени от организма. Привържениците на уринотерапията твърдят, че наличието на витамини, минерали, ензими, хормони, протеини и антитела е доказателство за лечебните свойства на урината.

Уринотерапията като лекарство помага за дълъг списък от болести, включително множествена склероза, колит, лупус, ревматоиден артрит, рак, хепатит, хиперактивност, псориазис, екзема, диабет, херпес, мононуклеоза и бъбречна недостатъчност. Често се използва за лечение при ухапване от змия, ужилване от пчела и опарване от медуза. Твърди се, че типични детски заболявания като остър грип, настинки, вирусни инфекции, заушки, варицела и различни алергии също се повлияват от уринотерапията. За вътрешна употреба в стерилизиран съд се събира малко от първата сутрешна урина. С помощта на чист медицински капкомер се отмерват от 1 до 10 капки и се поставят под езика. Обикновено първия ден се прилагат от 1 до 5 капки, втория – от 5 до 10, а третия – 5 до 10 капки сутринта и още 5 до 10 капки вечерта.

Преди това обаче трябва да прочетете пълното описание на метода в том 14. Той предупреждава, че не могат да прилагат терапията пушачите, хора, които вземат лекарства, употребяват алкохол, кафе.

СЪДЪРЖАНИЕТО

В общо 96-те страници на 14-ия том има съвети за :

Стареене

Стрес

Сърдечен инфаркт

Тай чи

Тайландски масаж

Тибетска медицина

Тонзилит (възпаление на сливиците)

Точкова терапия

Тревожност

Треска (повишена температура)

Тютюнопушене

Увеличение на простатата

Уринотерапия

Ухапвания и ужилвания

Ушна инфекция

Фиброкисти на гърдата

Фиброми на матката

Структура на артериите, вените и пътя на кръвния поток, преминаващ през сърцето.
Структура на артериите, вените и пътя на кръвния поток, преминаващ през сърцето.