Отоците по долните крайници могат да бъдат предизвикани от различни причини, включително и от лекарства. Най-често те са признак на заболявания на вените на краката, сърдечни, бъбречни и чернодробни заболявания, тумори в малкия таз, затлъстяване, бременност и др.

Поради тази причина при наличието на отоци трябва да се обърнете към вашия лекар за детайлно уточняване на състоянието. Ако се окаже, че отоците са причинени само от лекарства, трябва да се уточни дали освен лекарствата за кръвно налягане не взимате и други медикаменти, които предизвикват отоци. Такива са най-често нестероидните противовъзпалителни медикаменти, използвани при различни заболявания (ставни, възпалителни), кортикостероидите и хормоните.

Отоците по долните крайници са често странично действие на почти всички антихипертензивни медикаменти, но най-често те се появяват при лечение с калциеви антагонисти. Повече от 50% от приемащите тази група лекарства развиват отоци по-рано или по-късно. За правилното поведение в тези случаи лекуващият кардиолог решава доколко е важен за поддържането на нормалното кръвно налягане на пациента този медикамент. Ако може да се замени с друг, който е от друга група, проблемът се решава напълно.

При необходимост лекарството да остане в терапията, трябва да се намали дозата, защото големината на отоците се определя от дозата на медикамента. В някои случаи отоците са малки, едва набелязани и този факт може да се пренебрегне, ако ефектът на препарата по отношение на кръвното налягане е значим.

Редица проучвания установиха, че комбинацията на калциеви антагонисти в по-малка доза и АСЕ инхибитори или АRB (ангиотензин рецептор блокери) значително редуцира отоците по краката. Тази комбинация намалява повече отоците от диуретиците, приложени в комбинация с калциевите антагонисти.

Трябва да се знае, че при различните видове калциеви антагонисти оточният ефект не е еднакъв, и по тази причина те могат да се заменят един с друг. Например най-често отоци се получават при употреба на дихидропиридонови калциеви антагонисти, но дори и сред тях посоченото странично действие се различава при отделните препарати. Спецификата на проблема изисква да сте под постоянен контрол на лекуващия лекар.