Мълнията е високоволтов заряд на атмосферно електричество, което се разрежда при влизане в контакт с най-виско разположения предмет.

Ако се окажете в ситуация, в която има поразен от мълния човек, много важно е да не изпадате в паника. Първо проверете дали пострадалият е в съзнание, дали диша и има ли сърдечна дейност. Ако е в съзнание и може да се придвижва, помогнете му да се преместите на безопасно място - постройка, автомобил или навътре в гора, като застанете по-далече от дънера на дърво. Ако жертвата на природното явление е в безсъзнание, няма дишане и пулс, е необходимо незабавно да започнете действия по съживяване: поставете го по гръб; започнете сърдечен масаж през гръдната стена, изкуствено дишане уста в уста, които трябва да са достатъчно ефективни. Проверявайте дали кожата порозовява и дали пострадалият започва да диша сам. Същевременно повикайте помощ.

При поразяване от мълния много често има изгаряния на различни участъци в различна дълбочина по тялото и крайниците с характерните белези от преминаването на тока. Също така е възможно да се наблюдават и рани и счупвания на кости поради силния мускулен спазъм при протичането на тока през тялото. Ако пострадалият вече има дишане и сърдечна дейност, е необходимо, докато чакате помощ, да се погрижите и за тези наранявания. Изгорените участъци покрийте с чист плат.

Счупените крайници е необходимо да бъдат обездвижени с подръчни средства (клони, дъски, парчета плат, колани), за да не се предизвикат допълнителни наранявания. Ако е налично изтичане на кръв от рана, бързо трябва да се извърши кръвоспираща превръзка и да се предпази пострадалият от кръвозагуба и шок. Сед това трябва по най-бързия начин да се транспортира до лечебно заведение, където да му се окаже медицинска помощ.

За да се предпазим от мълния, е добре да знаем, че при гръмотевична буря не трябва да се застава под единично дърво, защото то ще привлече заряда на мълнията; не се хващайте или подпирате за метални предмети (огради, мрежи, тръби и др.), защото електричеството много бързо се разпространява по метала и може да бъдете поразени и на голямо разстояние от досега на мълнията с оградата. Ако сте на открито, незабавно се скрийте в постройка или автомобил (автомобилът е метална кутия, която ще ви предпази, като поеме тока). Ако се намирате на открито и няма наблизо постройка, застанете на най-ниското място в района, клекнали на земята със събрани крака. Така мълнията ще удари по-високо разположен хълм, скала или предмет.