Човек прави средно между 3000 и 4000 стъпки на ден. Макар че ходим още от първата си годинка, повечето от нас не знаят как се стъпва правилно!

Когато се прави както трябва, всъщност е много полезно. То ще подобри стойката и ще укрепи мускулите, а едновременно с това ще ви предпази в по-далечен план - от изкълчвания на глезените, мазоли и трайно увреждане на ставите. За да постигнете правилната походка обаче, са нужни време и концентрация.

Мъжете, които изминават поне по два километра и половина на ден, са 2 пъти по-малко застрашени от болно сърце. А жените, които ходят по 4 часа на седмица, са с 35% по-малък риск от инфаркт.

Добре да се знае как да се ходи обаче, защото се оказва, че правилното стъпване не е инстинкт за човека. Децата от около 8-годишна възраст копират начина, по който ходят родителите им. Можете да се уверите сами, като наблюдавате семейство, което се разхожда. Затова, ако някой от родителите има неправилна походка, лошият навик ще се предаде и на детето, смята британският експерт по фитнес Тони Галахър.

Какво точно означава правилно ходене?

Според ортопеда Ричард Хандфорд не става въпрос само за правилната стойка. Да, при ходенето трябва да дръпнем раменете назад. Но знаете ли също така, че ръцете трябва да са сгънати под 90 градуса?

Има различни видове ходене в зависимост от целта. При всички тях обаче важат едни и същи основни положения, които трябва да спазвате. Ето някои от тях:

- Освободете раменете и ги дръпнете назад

- Изпънете цялата си фигура - гръдният кош трябва да е леко повдигнат, а гърбът изправен

- Изберете си раница, която разпределя поравно тежестта върху раменете

- Прегънете ръцете в лактите под прав ъгъл. Размахвайте всяка ръка паралелно с противоположния крак за баланс

- Наведете брадичката надолу и я дръпнете леко навътре. Това поддържа главата и предпазва от вратни болки

- Стегнете таза под торса, коленете трябва да сочат напред

- Старайте се да правите стъпки с еднаква дължина

- Не накланяйте настрана главата си, дръжте я изправена

- Не прегърбвайте раменете

- И най-важното: не стъпвайте първо на пръсти. Докоснете земята първо с петата си, след това пренесете плавно тежестта към предната част на ходилото. Когато тя достигне до пръстите, оттласнете се нагоре и направете следващата стъпка.

Според националната агенция по здравето във Великобритания редовните разходки с бързо темпо поддържат във форма сърдечносъдовата система, помагат на метаболизма и подобряват плътността на костите. Според лекарите бързото ходене намалява значително риска от коронарна болест на сърцето, диабет и рак.

Освен това то освобождава от стреса, помага ни да спим по-добре и не на последно място така замърсяваме по-малко околната среда, отколкото ако караме кола.

“Ако целта ви е да влезете в кондиция и да отслабнете, ще ви посъветвам да ходите бързо с правилната стойка 3 до 4 пъти в седмицата в продължение на 30-45 минути. Ако ходите с подходящото темпо, трябва леко да се задъхате, но все пак да не изпитвате трудност", съветва Тони Галахър.

Разбира се, най-разпространеният вид ходене е този за удоволствие, който се прави с доста по-бавно темпо. Дори и най-големият мързеливец може да се наслади на освежаваща разходка в обедната почивка или през уикенда. Не трябва в никакъв случай да се отказвате от нея. (24часа)

С ходене всеки ден сваляте 4-5 кг за месец

Ходенето като всекидневен фитнес набира все повече почитатели в Европа. Във Великобритания негова най-ревностна защитничка е Джоана Хол, която бе определена от сп. "Космополитън" за най-влиятелната жена в света на фитнеса. Тя е разработила собствена система от упражнения, основани изцяло на ходене. Ако ги спазвате в продължение на 28 дни, би трябвало да свалите до 4 кг и половина. А освен това ще сте в страхотна физическа форма, като ще стегнете всяка част на тялото си.

Повечето хора смятат, че ще бъдат във форма, ако отделят по 1 час три пъти в седмицата, за да блъскат уредите във фитнеса. Те започват режим с велики намерения, но постепенно се отказват заради натоварената си програма.

Ако не можете да отделите специално време за фитнес, помислете за ходенето, съветва Джоана. Това е упражнение, което можете да правите на всяка възраст. То се вписва по-лесно в ежедневната ви програма, така че ще ви достави много по-голямо удоволствие.

За да научи хората как да ходят, Джоана е основала своя клуб “Свалете тегло с ходене”. Техниката, разработена от нея, се базира на 4 основни правила.

Отначало движенията трябва да се упражняват поотделно по около 5 минути, за да свикнете, преди да пристъпите към ходенето.

Джоана обръща внимание най-много на стъпалата и глезените. Опитайте се да отваряте максимално глезените си на всяка крачка. Целта на тази техника е да докосвате земята първо с върха на петата си, а след това да “претърколите” тежестта през стъпалото и да се оттласнете с пръстите. Началото и краят на стъпването са наистина от ключово значение. На “старта” стъпвате на петата, а пръстите са повдигнати. При оттласкването пък пръстите трябва да са разперени вътре в обувката, а ставата в глезена да е максимално “отворена”. Можете да си повтаряте една фраза, която много помага: “Поеми и покажи”. Първо сякаш поемате земята с вашето стъпало, а след това показвате подметките на обувките си на човека зад вас.

Второто нещо, на което трябва да наблегнете при ходенето, е позицията на таза. Най-честата грешка е, че хората стягат прекалено много коремните си мускули, което увеличава натоварването в долната част на гръбнака. Действайте умерено. Приберете седалището под торса, но не напрягайте прекалено много и седалищните мускули. Старайте се да стабилизирате ханша и да ходите, без да се полюшвате, което може да е секси, но не помага с нищо на гръбнака ви и не стабилизира дупето. Най-добрият начин да постигнете стабилен ханш е, като си представите, че имате по една чаша шампанско от двете страни на талията и не трябва да ги разлеете.

И ръцете участват активно в ходенето. Вярно, не стъпват по земята, но играят ролята на ускорители, като правилното им движение улеснява тялото и подобрява естествената ротация на гръбначния стълб. С ръцете си не само ще вдигнете темпото, но и ще укрепите мускулите на гърба си. За целта ги прегънете под прав ъгъл. Когато движите ръцете, правете голям мах назад и по-малък напред.

Движението на ръцете назад помага на тялото да се изтласка напред и отваря гръдния кош и раменете. Опитайте се да не стискате юмруците си. Когато махате с ръката напред, тя трябва да излиза малко напред пред тялото ви, но не я вдигайте прекалено високо.

Не забравяйте и главата и врата. Най-честите грешки са когато човек бърза. Тогава той вдига раменете към ушите си, а това създава напрежение във врата, раменете и гърба ви. Можете да преодолеете този навик, като гледате нагоре и напред. Мислете за това как можете да освободите раменете си, като увеличите разстоянието между тях и ушите. Това също ще доведе до отваряне на гръдния кош и ще улесни дишането ви.

Последния съвет, който дава Джоана Хол, е да сте много търпеливи. Промяната на навиците при ходене изисква практика и време. Когато обаче прилагате правилно тези съвети, резултатите скоро ще проличат. Докато сте още новак, опитайте се да преговаряте техниките си една по една наум. Започвайте винаги отдолу - със стъпалата и глезените. (24часа)

Подтичването издава депресия, широката крачка е знак за цел в живота

Според експерта по езика на тялото Робърт Фипс начинът, по който ходим, е много важен за първото впечатление, което създаваме у околните. Погрешно или не, хората автоматично ви приписват черти на характера според вашата стойка и походка. Ето какво разкрива походката ви за другите.

Подтичване

Този човек е стресиран и не контролира положението. Той изглежда постоянно на ръба да изпусне последния срок или да не спази ангажимента си. Този тип хора стресират и обкръжаващите ги.

Широка крачка

Хората, които правят големи крачки, знаят накъде са тръгнали в живота. Обикновено това са хора с цел и посока.

Бавно и наперено

Това е походка, избрана напълно съзнателно, за да казва на другите: “Аз съм важен, не се бъзикайте с мен."

Умерено и спокойно

Хората, които могат да си позволят да се движат, очевидно без да бързат, са или много спокойни, или държат работите си под пълен контрол. Което и да е от двете, походката им придава привлекателно уверена визия.

Тътрене

На този човек му липсва посока и търси някой, който да му покаже пътя и евентуално да го организира. Отпуснатите рамене и скръстените ръце могат да бъдат и знак на депресия. (24часа)

Разходката на кучето е чудесна възможност да поддържате форма. Трябва да ходите по половин час 3 - 4 пъти на седмица.
СНИМКИ: АРХИВ
Разходката на кучето е чудесна възможност да поддържате форма. Трябва да ходите по половин час 3 - 4 пъти на седмица. СНИМКИ: АРХИВ
79-годишният американец Хоук Макгинис върви по булевард в Панама в края на околосветската си обиколка, която прави пеша от 18 г. Ходенето го поддържа в прекрасна форма, разказва той. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
79-годишният американец Хоук Макгинис върви по булевард в Панама в края на околосветската си обиколка, която прави пеша от 18 г. Ходенето го поддържа в прекрасна форма, разказва той. СНИМКА: РОЙТЕРС